Vláďa & Ráďa: Toskánská gay svatba na zahradě

Na téhle pohodové svatbě dvou skvělých kluků Vládi a Rádi byl jediný zásadní problém –⁠ ve dvě ráno došlo prosecco. Škoda, že už jsme tam v tuhle hodinu nebyly, abychom se o to postaraly. Jinak ale klukům svatba předčila veškerá jejich očekávání 🙂 

Svatba a registrované partnerství

Přestože u nás mohou stejnopohlavní páry stále uzavřít bohužel pouze registrované partnerství, neznamená to, že se musí vzdát prožitku. Jistě víte, jak jsou pro nás přechodové rituály důležité a jak milujeme symbolické svatební obřady, které jsou páru ušité na míru, že? A přesně to je za nás v tuto chvíli ideální řešení pro gaye. I když zatím není odklepnutá „plnotučná“ oficiální varianta, důležitost v tom, prožít si svatbu a celý ten rituál s „ano“ před svými blízkými není nic, o co bychom se měli ochudit!

Jeden takový svatební den jsme s láskou zorganizovaly i pro ženichy Vláďu a Ráďu, jejichž příběh svatebního dne i toho všeho kolem, pro vás máme.

Svatební agentura Praha - Vláďa a Ráďa

Jak jsou na tom v Česku gay svatby

Vláďa a Ráďa nás oslovili s tím, že chtějí opravdovou svatbu s obřadem. Klidně symbolickým. Hlavně, ať je to zážitek na celý život! A tak jsme se do toho společně vrhli úplně klasicky- se vším všudy.

Než se ale dostaneme k samotné svatbě, zastavíme se ale u oficiální registrace partnerství a praktik, které jí v ČR provázejí. Registrované partnerství u nás probíhá naprosto neosobně v kanceláři matrikářky. I když jsou v téhle konkrétní kanceláři opravdu moc milé dámy, stejně bychom celý proces přirovnaly třeba k vyplňování formuláře k novému bydlišti. Žádný dress code, žádná řeč, jen se předaly občanky a za deset minut bylo hotovo. Romantika jak Brno. Formalita, která je od svatby dvou zamilovaných lidí opravdu na míle vzdálená.

A protože podle kluků registrované partnerství v současnosti neznamená vůbec nic (např. nemají právo ani na informace o zdravotním stavu toho druhého!), vzal si Vláďa alespoň Radkovo příjmení. Přičemž na rozdíl od heterosexuálních párů se změna příjmení provádí zvlášť, jako samostatný úřednický úkon, a to až po registraci partnerství a ještě za poplatek 1000 korun.

Svatba jako toskánská garden party

Našim ženichům jsme připravily dokonalou zahradní slavnost už jen proto, jak moc milují itálii. A prosecco. A italský obleky.  😀 

Oba od začátku věděli, že chtějí mít svatbu venku. Elegantní, ale pohodovou, bez tradic. A to bychom to nebyly my, abychom i z takového jednoduchého plánu neudělaly něco víc. 😀  

Spousta zeleně a nádherný park zámku Niměřice, který jsme pro tuto letní gay svatbu zvolily, si přímo říkaly o toskánský styl. Prosecco, piknik, italské dobroty a… citrony! 😀  Citrony vtipně doplnily zeleno-bílé květinové vazby a rozhodně zaujaly všechny přítomné na první pohled.

Když kluci přišli na místo, kde už jsme řádily s naším WF týmem, podle vlastních slov je to celé dojalo. „Je to tady. Opravdu se to děje.“

Co by udělali jinak

Kluci se chtěli původně v plánování angažovat, chtěli svého DJe, fotografa, catering… a dnes říkají, že by si příště nechali hned se vším poradit. Zjistili totiž, že naplánovat svatbu opravdu není jen tak. “Mě by v životě nenapadlo, co všechno se musí zařídit, nad čím vším se musí přemýšlet. Já si vážně myslel, že kdybychom si svatbu plánovali sami, bude to otázka jednoho dne!” smál se Vláďa při našem posvatebním setkání.

Svatební agentura Praha - Vláďa a Ráďa

My jsme za tuhle příležitost Vláďovi a Ráďovi obrovsky vděčné. I když máme za sebou svateb stovky, gay párů, které nás osloví, je stále minimum. Není divu – podle současné legislativy se jim registrované partnerství moc nevyplatí. 

Nezapomínejme ale na ten symbolický krok, pomyslný mezník, díky kterému už k tomu druhému patříte napořád a můžete to oslavit s přáteli a rodinou. Takže pokud tohle všechno chcete vykřičet do světa, nenechte se odradit a jděte do toho. Láska je láska a ten prožitek ze svého svatebního obřadu a oslavy se svými blízkými si budete pamatovat už navždycky. 

#manzelstviprovsechny #jsmefer

Svatební agentura Praha - Vláďa a Ráďa

Foto: WeSnap

Mohlo by Vás dále zajímat