Tradiční i originální písničky na svatbu

Sešli jsme se tu dnes proto, abychom Vás trochu utrhly ze řetězu a prozradily Vám všechna tajemství týkající se výběru písniček na svatbu. Jak na první tanec, tak na nástup nevěsty a ženicha, tak i na špalír a mnoho dalšího.

Výběr těch správných písniček totiž není nic snadného a mnoho párů se na tom opravdu zasekne až do poslední chvíle. Často se i stane, že si mnoho párů vybere Eda Sheerana nebo Christinu Perri, protože se v písničkách zkrátka vidí, ale věřte nám, že to není originální ani trochu. 😃 Proto Vám tu dáme pár tipů, jaké písničky zvolit, abyste se neopakovali jako na každé druhé svatbě a zároveň zaujali Vaše hosty.

Svatební agentura Praha - Iri a Standa

Kdy začít s výběrem písniček?

Výběr písniček musí dozrát jako víno. Dejte tomu tedy ten správný čas. Písničky vnímejte, poslouchejte, ale netlačte na pilu. Ten správný čas na výběr je totiž za nás přibližně 3 měsíce před svatbou

V tuto dobu už totiž máte mnoho věcí dořešených, a tak se můžete věnovat šperkování detailů. Celý koncept svatby je i hezky uleželý, a proto Vás i to může při výběru písničky inspirovat. No a pokud jste ten typ na první tanec s choreografií, máte i dostatek času na jeho natrénování. Není to ovšem nic povinného. Pokud nejste příznivci být středobodem vesmíru, nechte první tanec přirozený, jako ploužák při západu slunce a prskavkách. ❤️

Se samotným výběrem písniček i pozor na to, jakou reprodukci na svatbě zvolíte. DJ Vám zahraje vše tak, jak znáte, ale kapela ne vždy vše zvládne, proto konzultujte veškerou hudbu taky s dodavateli!

Tradiční pojetí svatebních písniček

Dnes si to rozdělíme na dva důležité tábory. Je tu buď varianta tradičních písniček, které ale neslyšíte na každé druhé svatbě, a na druhém konci si dáme pár možná i vtipných variant toho, jak podtrhnout své antré nebo první tanec. Výběr písniček totiž není o tom, co se hodí nebo očekává, ale je především o Vás, o vašem hudebním vkusu, o tom, co milujete. 

"Já jsem tu dnes za tu tradičnější. Sama jsem se na svatbě některých klasik držela, a tak Vám dám pár tipů na to, jak zaujmout, ale nebýt až moc crazy ve výběru svatebních písniček."
Svatební koordinátorka praha Lucka
Lucka

Klasiku jednoduše vidím v něčem, co se drží už po několik generací a ještě dlouho bude. Něco, co má i Vaše babička zaryto v srdci a vykouzlí jí to úsměv na tváři. Za mě tedy 80. a 90. léta! Klasika, která na svatbě spíše překvapí tím, jak moc klasická bude. Například na naší svatbě mi hrálo Stand by Me od Ben E. Kinga, zahráno ovšem na akustickou kytaru. 🤩 První tanec jsme si poté střihli na  When You Say Nothing at All od interpreta Ronan Keating.

A co se týče dalších tipů nebo jiných variant svatebních písniček? Tak to by mohlo být například: 

Nástup nevěsty:

  • What’s Up? – 4 Non Blondes
  • Nothing Compares 2 U – Sinéad O’Connor
  • Kiss Me – Sixpencer None The Richer

Nástup ženicha:

  • Can’t Take My Eyes Off You – Andy Williams
  • Baby, I Love Your Way – Big Mountain, Tom Lord-Alge

Špalír:

  • Respect – Aretha Franklin
  • I’m a Believer – The Monkees

První tanec:

  • Dancing in the Moonlight – Toploader
  • Heaven – Bryan Adams
  • Fast Car – Tracy Chapman
 
To, zda se v nějaké písničce najdete a bude Vám sedět k Vaší osobnosti, tak za to budeme jedině rádi! Stále ale nezapomínejte na svou jedinečnost a vyberte si srdcem přesně to, co nejraději posloucháte.

Tak trochu crazy výběr písniček na svatbu

Klasiku ve formě dekád máme za sebou! Teda takovou tu opravdu kultovní. Teď to pojďme vzít z toho opačného konce provazu a vytáhneme kultovky z trochu bláznivějšího soudku. Posloucháte rádi electro? Rock’n’Roll? Proč ne, pojďme do toho! Ale nejen to, dáme si i něco moderního, co možná dost dobře znáte, ale na svatbě to tak často neuslyšíte.

"Tak a teď trochu přitvrdíme! 😉 Díky Lucí za pár dekádek!
Nejsem úplně typ člověka, co by si z něčeho neudělal srandu, proto Vám tu dám pár crazy tipů, jak se nedržet při výběru hudby zpátky.
😃 "
Svatební koordinátorka praha Marta
Marťa
Svatební agentura Praha - Iri a Standa

Přiznám se, že mám ráda věci trochu jinak, ráda se zasměju, ráda bavím lidi kolem sebe. No a to je ten pravý důvod pro to, abych Vám tu dala pár crazy a trochu jiných tipů na písničky na svatbu, které sice možná moc dobře znáte, ale určitě byste si je na první dobrou nepředstavili na svatbě😃 Dobře, něco možná bude populární, ale jak už jsme řekly výše, nebude to Thousand Years… To mi věřte!

Nebojte se tedy toho, přimícháme si teď do toho výběru svatebních písní trochu nadhledu a moderní noty. 😃

Nástup nevěsty:

  • Concerning Hobbits – Howard Shore
  • Love On Top – Beyoncé
  • Across the Stars – John Williams
  • Lift Me Up – Rihanna

Nástup ženicha:

  • The Avengers – Alan Silvestri
  • Sweat – Inner Circle
  • Star Wars Main Title
  • Fail – Titanic flute fail

Špalír:

  • Cantina Band – John Williams
  • The Best – Tina Turner
  • You Never Can Tell – Chuck Berry

První tanec:

  • A Girl Like You – Edwin Collins
  • L-O-V-E – Nat King Cole
  • Concerning Hobbits – Howard Shore
 
U nástupu pro ženicha to prosím, chlapi, berte opravdu s rezervou a radši to proberte s Vaší nastávající. 😃 U podobného výběru songů doporučuju nechat si vše zahrát od DJ, jinak by vše mohlo ztratit svůj důvtip. Já si například na své svatbě vysnila k prvnímu tanci Sky Full of Stars, ale kapela to neuměla, tak to zahrála tak trochu jinak po svém. Což může být v některých případech nežádoucí.
Svatební agentura Praha - Iri a Standa

Trénink prvního tance

Plně chápeme, že někdo si například rád hodí ploužáček a naopak někdo na první tanec natrénuje šílenou sestavu jak na předávání Oscarů. 🤩 Právě proto se nijak nenechte ovlivnit Vaším okolím.

Doporučujeme téma prvního tance otevřít tak tři měsíce před Vaším dnem D, stejně jako výběr písniček. Výběr a trénování tance totiž úzce souvisí. 

Pokud zvolíte tu romantičtější variantu a vyberete ploužák v objetí, moc krásným doplňkem jsou například prskavky, které kolem Vás Vaši hosté rozsvítí během tance. 

Prskavky ale nemusí chybět ani u tance s choreografií, který díky prskavkám dostane jen více dynamičnosti. Choreografie se můžete ujmout zcela sami, záleží na Vás, jak moc promyšlený první tanec chcete. 😉 Druhá varianta je rezervovat si pár lekcí u někoho, kdo má první tance v malíku, a vy budete mít o trochu méně starostí. Zajdete na 3 až 5 lekcí, dle Vaší zručnosti a první tanec je na světě. 

Svatební agentura Praha - Iri a Standa

Jak na finální výběr písničky na svatbu?

To, jestli jste fanoušci spíše klasiky a vyberete něco z dekád, nebo se trochu utrhnete ze řetězu a vyberete si třeba Star Wars, je už zcela na Vašem vkusu a pocitu. Jen tedy pokud nejste například přední fanoušek klasické hudby nebo nehrajete v orchestru, tak opatrně s Wedding March

Všeobecně je známo, že na špalír, tedy na pár okamžiků po Vašem ANO, se hodí něco veselého, opravdu oslavy hodného, co ve Vás probudí všechny zásoby serotoninu. (Pro ty z Vás, co slovo „špalír“ slyší poprvé, je to krátká ulička vytvořena Vašimi hosty, skrze kterou po obřadu proběhnete a Vaši hosté Vás zasypou okvětními lístky). Představte si zkrátka, že poskakujete na louce plné květin, motýlů a k tomu Vám hraje nějaká muzika. To, co slyšíte, je přesně špalír pro Vás. 😃

Na nástupy k obřadu si vyberte něco, na co se Vám půjde hezky a uvolněně. Něco, co ve Vás nevyvolá pocit uspěchání a bude to pro Vás procházka růžovým sadem. Žánr, tak ten už je na Vašem osobním uvážení. ❤️

No a nakonec k prvnímu tanci, který už jsme tedy rozebraly výše. Ploužák i hiphopová sestava je přijatelná. Ono se ve výsledku trsá dobře na všechno. Už je jen rozdíl, jestli chcete trsat pomalu, nebo super rychle. 

Všechno si můžete nechat zahrát od DJ v originále, nebo může přijet kapela, nebo třeba jen jeden akustický umělec. Možností je mnoho a doufáme, že jsme se aspoň někomu z Vás trefily do vkusu a že se něčím inspirujete.

S láskou Luci, Marti a celý WF tým ❤️

Mohlo by Vás dále zajímat