Předsvatební focení a proč mu tolik fandíme?

Předsvatební focení je pro mnohé z vás velké téma. Chodíte si k nám pro radu, jestli ho mít nebo nemít. A my říkáme jednoznačně ANO! A že se neradi fotíte? To právě vůbec nevadí a naopak alespoň zjistíte, že to není tak hrozné a na svatbě budete úplní profíci.

Z toho, co nám říkáte je to pro spoustu z vás strašák. Představujete si, jak vás fotograf nutí strojeně pózovat při západu slunce někde uprostřed pole? Tak o takovémhle focení vůbec nemluvíme!

Dnes budeme psát tak trochu našima soukromýma očima, protože předsvatební focení jsme nedávno zažily obě na vlastní kůži. Každá úplně jinak a úplně po svém. Proto bychom se o to chtěly podělit a vysvětlit vám, jak předsvatební focení vnímáme my.

Wedding factory - předsvatební focení

Zcela otevřeně přiznáme, že poslední dobou se na svatbách objevuje takový nešvar, který nám je proti srsti. Je to věta „Hlavně ať je to hezký na fotkách“ a „Potřebuju to nafotit na Instagram“. Mít krásné fotky je samozřejmě důležité a je to jedinečná možnost k zachycení vzpomínek. Zamyslete se ale nad tím, zda jsou to fotky skutečných vzpomínek, které si chcete zapamatovat nebo jen prázdné obrázky bez emocí.

Předsvatební focení vnímáme hlavně jako něco, co by mělo odrážet vás dva a mělo by zachytit vzpomínky, které si chcete pamatovat. Proto nám nedává smysl představa inscenovaných fotek v ateliéru, uměleckých póz někde na balíku slámy a podobně. Zkrátka, nestylizujte se do něčeho co nejste…nedělejte jednoduše nic na oko. Napadlo vás teď, jak byste se měli vyfotit? 

Wedding factory - předsvatební focení

Proč předsvatebnímu focení fandíme? 

Vidíme v něm skvělou šanci na to, prožít před svatbou pár chvil spolu a v klidu. Uvědomit si, že se budete brát, začít se na to těšit, ale také si to tak trochu vyzkoušet nanečisto. Pokud totiž nejste na focení zvyklí, nebo ho nemáte rádi, ale přece byste si na svatbě i v albu chtěli pár takových párových fotek vystavit, je tohle ideální příležitost. Zvyknete si na fotografa, zjistíte jak společně fungujete a ušetříte si tím na svatbě nervozitu i čas.

K tomu, abyste si focení vyzkoušeli není potřeba moc velkých příprav a zabere vám to jen chvilku. Radíme – zastavte se a rozmyslet si, jací jste. Párové fotky se totiž dají udělat v lese, uprostřed vaší oblíbené kavárny, na ferratě, na procházce se psem, nebo na víkendové předsvatební cestě třeba se svědky. U těch dvou posledních případů se pojďme zastavit, protože to jsme zažily s našima chlapama právě my 🙂

Wedding factory - předsvatební focení

Marti předsvatební cesta karavanem do Alp 

Cestování a výletování je obecně něco, co mě s mým teďužmužem spojuje od začátku vztahu. Milujeme to napětí u objevování nových míst a tak nějak to potřebujeme k tomu, abychom se v tomhle zrychleném světě nezbláznili. I proto jsme se pár týdnů před svatbou chtěli sebrat a odjet někam za hranice a popovídat si o tom, co nás v dalších měsících čeká.

Oba jsme neskutečně společenští tvorové a sami ve dvou jsme jen málokdy. Proto když jsme s našimi svědky zjistili, že máme v jednom týdnu všichni čas, navíc mohla i naše úžasná zcestovalá fotografka Teru a kameramanka Adéllen, zrodil se nápad spojit příjemné s užitečným, půjčit obytňák a vyrazit na blind do Alp. Stačilo pár rekvizit a tohle u toho vzniklo…

Lucky rodinná idylka

Jsme s Michalem ten případ, který se totálně nerad fotí, a proto nemá opravdu žádné společné fotky. Tak jsme si řekli, že by bylo fajn mít pěkné fotky alespoň na náš svatební web. A taky si vyzkoušet stát před hledáčkem, což byla pro Michala přímo děsivá představa. Ale řešili jsme co na fotkách ukázat, aby to nebylo moc trapné, moc křečovité a vlastně tak nějak o nás? Dlouho jsme nad tím přemýšleli a pak vymysleli tohle..

Jednoduše jsme šli na procházku se psem. To je činnost, kterou děláme s naším mimčem Ricem běžně a moc rádi, takže 2 v 1. S Jíťou to navíc šlo tak nějak samo a to i přes to, že jsme ve focení úplní nováčci. Vše bylo pohodové, přirozené a s Jíťou i hodně zábavné 🙂

Uvolněte se, stane se zázrak

A pár rad na závěr. Uměleckým statickým fotkám už odzvonilo. Naše okolí sestavujeme především z lidí, kteří fotí reportážně a dokážou splynout se situací, což nahrává těm méně zkušeným párům. Jupí 🙂

Takže – jednoduše při výběru fotografa hledejte v jeho portfoliu ten pocit, že k vám jeho fotky promlouvají a cítíte se u nich příjemně. Chovejte se při focení přirozeně, dělejte to, co děláte běžně, nechte za vás mluvit vaši lásku a věřte, že z toho vznikne na fotkách opravdový poklad. Za to ručíme 🙂

Wedding factory - předsvatební focení

Mohlo by Vás dále zajímat