Rozhovor se svatebním kameramanem – Luboš z Forpix

Už dlouhou dobu Vám slibujeme články, rozhovory s našimi svatebními kamarády a tak začínáme úplně od začátku – z historie. Jedním z našich prvních partnerů pro náš svatební život je Luboš z Forpix. Tohoto talentovaného kameramana jsme pro Vás vyzpovídaly, tak mrkněte co o sobě a své práci říká…

Jak si se vlastně stal kameramanem a jak dlouho točíš?

Kameru jsem si občas půjčoval od rodičů na rodinných výletech. Když jsem pak trochu vyrostl, koupili mi k šestnáctinám mojí vlastní. Myslím, že to byl dost typický příběh většiny svatebních kameramanů. Nejdříve jsem točil soukromé dovolené a pak někdy v roce 2010 mě oslovila sestra tehdejší přítelkyně, jestli bych jim nenatočil svatbu. Mám rád nové výzvy, takže jsem do toho nadšeně šel. Reakce na odevzdané video mě dost překvapily, a tak jsem začal přemýšlet, že bych si při studiu přivydělával tvorbou videa. Všechno to tedy začalo ještě na střední škole.

Kolik svateb máš už úspěšně za sebou?

Letos to bude kolem devadesáti.

Natáčíš pouze svatby nebo tvoji tvorbu můžeme vidět i jinde?

Svatby tvoří asi půlku, snažím se mít trochu širší záběr, abych z toho nevyhořel 🙂 Naše tvorba zahrnuje taky maturitní plesy nebo reklamy. Tenhle balanc mi zatím dost vyhovuje, je to pestré.

Říkáš naše tvorba?

Presně tak. Už delší dobu v tom nejsem sám, živé události natáčíme alespoň ve dvou. Kdyby to byla jen one-man show, nestíhal bych zachytit všechny ty super momenty. Není moc reálné natáčet první novomanželský polibek a zároveň babičku, která si tam někde vzádu nenápadně utírá slzy.
Jeden z nás se často zaměřuje na to zdánlivě hlavní a nejdůležitější, ale ty malé a nenápadné detaily, ty podle mě dávají celému videu další rozměr. A právě ty má na starost ten druhý kolega. Každý používáme trochu jiné vybavení a výsledné video je potom dynamičtější. Pro snoubence je to zážitek, který se už nebude opakovat, a my chceme vytvořit podívanou, která vykouzlí úsměv a bude mít přesah. Vytvořit svatební video není jen o obsluhování kamery. Je to hned několik dalších činností, jako třeba příprava techniky, mikrofonů a hlídání záznamu zvuku.
Ve dvou lidech se to vždy lépe táhne. Můžeme se třeba střídat v řízení auta 🙂

Vy točíte i dronem je to tak?

Jojo, když to počasí umožní, natáčíme i z ptačího pohledu. Je to super zpestření.

Stalo se ti někdy, že by ti snoubenci řekli, že se jim výsledné svatební video nelíbí? Co se s tím potom dá dělat?

Nestalo se mi, že by snoubenci byli nespokojeni s celým svatebním videem, ale párkrát se mi stalo, že jsem na žádost klienta vyměnil konkrétní záběr nebo video lehce poupravil. Nakonec však byly obě strany spokojené. 
Kladu velký důraz na komunikaci se snoubenci ještě před svatbou. Na schůzce si ujasníme vzájemné představy, aby pokud možno nedošlo k nějakému nedorozumění. Pevně věřím, že si nás snoubenci vybírají proto, protože naší práci dobře znají a vědí, co mohou očekávat. Plně důvěřují mému vkusu.

Čím se odlišuješ od ostatních kameramanů a proč by si snoubenci měli vybrat právě tebe?

Každý kameraman má trochu jiný styl a přístup. Nechci říkat, proč by si snoubenci měli vybrat právě mě, spíše bych jim doporučil, ať si vyberou někoho, kdo jim svým přístupem opravdu sedne. Jasně, musí se jim hlavně líbit ta jeho/její tvorba, ale když budou s kameramanem na stejné vlně, bude to na výslednem videu sakra znát.
Snažím se, aby odevzdané video bylo osobité a skutečně snoubence odráželo. Chci je osobně poznat ještě před svatbou, a proto se vidíme třeba i 2-3x, než ten velkej den nastane. Asi si potom umíte představit, o kolik je naše spolupráce lepší, když už spolu máme přátelský vztah. Často mezi námi vznikne kamaradství na celý život.

Jsi ženatý? A koho by si chtěl na svatbě jako kameramana?

Zatím nejsem (smích), ale třeba do toho jednou taky praštím. Konkrétního kameramana vybraného nemám, ale sleduji pár oblíbenců, kteří mi jsou svým přístupem hodně blízko.

Setkáváš se na svatbách často s radami, jak a co máš točit? Jaký na to máš názor?

Naštěstí ani moc nesetkávám. Občas někdo z hostů prstem ukazuje, co a kde mám točit, ale to k tomu zkrátka patří a není důvod se hned čertit. Někdy poděkuji za fajn tip a záběr fakt pořídím, ale občas se stane, že natáčení jen předstírám, abych svého nového režiséra neurazil (smích).

Za jak dlouho od tebe dostanou snoubenci hotové svatební video?

V hlavní sezóně je to cca 2-3 měsíce od svatby.

Když chci mít video čistě soukromé? Není to problém?

Neni to problém, plně respektuji soukromí všech klientů. Samozřejmě jsem radši, když video můžu uveřejnit, protože je to zároveň naše reklama. Kdyby každý pár chtěl mít video pouze soukromé, tak se nemáme čím prezentovat. Zatím má toto přání jen malé procento klientů, takže pohoda.

U svatebního focení se fotí umělecká část a pak momentky. Máš to u natáčení stejně?

Snažím se mít převážně reportážní přístup, ale občas je nutné maličko zasáhnout. V průběhu svatebního dne si obvykle vyhradíme alespoň krátký čas na umělecké a portrétní záběry. Většinou to probíhá zároveň při focení s fotografem a šetříme tím čas.

Kde neustále čerpáš inspiraci?

Všude možně. Sleduji filmy, klipy k písničkám nebo třeba videa oblíbených kolegů. Ze všeho se dá něco načerpat. Snažím se sledovat aktuální trendy, protože jako všechno, i svatební video má svůj vývoj a nechci usnout na vavřínech 🙂

Máš už plány do budoucna? Kam bys chtěl vaši tvorbu směřovat?

Rád cestuju a poznávám nové kultury. Chtěl bych více zkombinovat svoji práci s koníčkem a častěji natáčet v zahraničí. To je takový můj malý sen, lítat po světě a filmovat v ruzných koutech světa. Jsem optimista a trochu snílek. Věřím, že pokud si za svými sny poctivě jdeme, jednou se splní.

Na další Lubošova videa se můžete podívat na jeho webu Forpix.cz

Mohlo by Vás dále zajímat