Na slovíčko se svatebním fotografem Honzou Martincem

Honza je jedním z těch dodavatelů, na které se na každé svatbě těšíme už měsíc dopředu! Proč? Je to totiž stejný blázen jako my! A tím to ani zdaleka nekončí. Nejen, že dělá neuvěřitelně boží fotky, umí odlehčit každý stresový moment, ale hlavně dokáže rozesmát nenásilnou formou i mrtvého 🙂 Je to jedním slovem fotograf na svém místě – takový, který i přesto, jak moc osobitý je, dokáže zcela přesně odhadnout situaci a využít ji k tomu, aby ji zachytil jako nezapomenutelnou. Pokud ho zvládnete na první schůzce schroupat, už se ho nikdy nepustíte 😉 Pro ty z vás, kteří ho ještě neměli možnost potkat jsme si ho pozvaly na slovíčko k nám a vytáhly z něj, co si o své práci a o svatbách myslí on.

Tak nám řekni, jak ses dostal ke svatebnímu focení?

Ha, no jak jsem už někde říkal, mě svatební fotografie prostě tak nějak potkala. A jako většina fotografů jsem začal pro kamarády a dostalo se to až do tohohle stavu, kdy si žiju svůj sen, který jsem ani netušil, že vlastně mám.

Jak dlouho už fotíš svatby? Díváš se na ně po té době jinak?

No teď jsem to schválně na prstech počítal a jedna ruka nestačila:). Je to 7 let a dívám se na to vlastně úplně nejvíc jinak. Tenkrát jsem byl jen mladý pako s foťákem a svatba pro mě byla jedna velká neznámá. Vůbec jsem netušil jak to funguje. Lidem ze začátku bylo v podstatě jedno, kdo jim to fotí a hlavní pro ně byla co nejnižší cena. A nejlepší je, když se podívám na fotky ze začátku, tak je to fakt velká divočina. Občas se na tohle dostaneme, protože svojí druhou svatbu jsem fotil mému velice blízkému kamarádovi a zároveň kolegovi z branže – Honzovi Bartoňovi. To se pak hodně nasmějeme:)

Jaké je pro tebe největší svatební klišé?

Dobrá otázka, v podstatě asi netuším. Stejně každému se líbí něco jiného, takže se na to nedá moc dobře odpovědět. Za mě je nejlepší věc na svatbách dnes to, že je to tak otevřené a ty si můžeš udělat svatbu přesně takovou, jakou chceš. A to je podle mě pecka!

Svatební agentura Praha_Zuzka a Tom

Jaká byla ta nejvíc hustá svatba, kterou jsi kdy fotil?

Hrozně těžký říct jenom jednu, protože jsem toho zažil už opravdu hodně. Ono tím, že mám takový štěstí a klientela se mi tak nějak samovolně vyfiltrovala, že lidi, co si mě vyberou, jsou většinou hodně podobný mně. Prostě trošku blázni co si to chtějí opravdu užít a neřešit blbosti. Tak díky tomu jsem zažil několik opravdu mega mejdanů na které moc rád vzpomínám. Ale napadá mě předloni pravá Italská svatba na ostrovech kousek od Itálie. To byla 3 denní party, plná jídla a koupání, zakončená poslední den svatbou. A poslední večer se všichni svatebčané převlékli do kostýmů z 80tek a začala neuvěřitelná afterparty. Já jsem měl půjčený věci z kostymérny Český televize a vypadal jsem jako kolotočář, ale byla to strašná bomba.

Párové focení není vždycky úplně sranda – osobně jsem ho s tebou zažila nejen na svatbách, ale i z druhé strany, když jsi k němu donutil mě s Petrem – s tebou to je sranda 😀 Snažíš se držet takovou přátelskou atmosféru pokaždé, nebo je někdy lepší si držet odstup?

Tak samozřejmě je to vždycky o lidech. A myslím, že pro to si mě i lidi tak nějak vyberou. Na mém webu toho o mě zjistí docela dost a musí jim být jasný, že nejsem tak úplně normální :))). Pak když se potkáme, tak se jim to tak víceméně asi potvrdí. Navíc to párové focení, ze kterého má každý největší strach, je strašně jednoduchá věc. Všechno je to o pohodě a přirozenosti a myslím, že v tomhle s lidmi pracovat umím a oni jsou pak uvolněnější a nemusí se toho vůbec bát.

Svatba na Praze 6 Brita & Vítek

Co se musí stát, abys někomu řekl NE na focení i ve chvíli, kdy máš volno?

Tak většinou je to poznat už z prvního mailu co mi lidi při vyplnění formuláře na webu pošlou. Jak jsem už říkal, tak já mám fakt obrovský štěstí a ty lidi, co mě chtějí, jsou hodně často na stejné vlně jako já. Ale už od začátku svojí svatební kariéry je pro mě důležitej příběh toho dne. Jo vidíš, to je možná to největší svatební klišé dnes, protože najednou je to příběh kam se podíváš :))). Ale pro mě je to strašně pravdivý a na tom jsem to celé kdysi postavil. Proto i moje služby začínají minimálně 8hod focením a když mě někdo poptá jenom na obřad a pár portrétů, vím, že pro ně nejsem ten ideální fotograf. Já jim to vždycky rád vysvětlím a poděkuju za zprávu. Takže prostě si lidi mají vybrat fotografa, který jim sedí jak svojí prací, tak hlavně lidsky. A pak je prostě všechno v pořádku.

Máš svojí vysněnou techniku, na kterou máš spadeno, nebo jsi s tou svou 100% spokojený?

Haha, neverending story:). Ale je fakt, že loni co jsem přešel z Nikonu na A9ky od Sony, tak jsem opravdu spokojený a nadšený. To navíc doplňují ještě 2 Leicy, kterýma si plním takové malé osobní sny a fakt jsem úplně spoko.

Jsou svatby s agenturou v něčem jiné?

Tak hlavně je asi rozdíl mezi agenturou a agenturou, ale to je asi všude:). Každopádně já nejsem a nikdy nebudu klasický agenturní fotograf. Pro mě je vždycky nejvíc důležitý klient a to, že si mě vybral právě kvůli tomu, co a jak dělám. Ne aby mě doporučila nějaké šílená agentura a jediné co by ji zajímalo je magické slovíčko “provize”:). Ale jsem rád, že i tohle se tady zlepšuje a zrovna Vy nebo další holky se kterýma rád pracuju, ukazujete, že to jde dělat i trošku jinak. Pro mě osobně je pak taková svatba určitě trošku jednodušší v tom, že nemusím nikoho koordinovat a nahánět:)).

Kdy zas dáme společnou svatbu? 🙂

No doufám, že brzo, i když koukám do kalendáře a vidím tam zatím letos jenom jednu. Tak snad to bude lepší a pořádně zatančíme :))

Za Wedding Factory jsem dnes zpovídala já – Marťa, která jsem se s Honzou nedávno potkala na Srí Lance. A jak jinak – je nutné toho přeci využít. Nejen, že jsme si společně zasurfovali (no dobře, úplně společně to nebylo – je o něco hodně lepší a tak si spíš jezdil sám), ale i nás donutil si zapózovat před jeho Leicou 😉

Honzí, děkujeme, že Tě máme v naší svatební rodince!

Mohlo by Vás dále zajímat