Svatební harmonogram

Všichni, kterým se svatební den blíží kilometrovou rychlostí, nebo ti, kteří mají svůj pohádkový den již za sebou, si určitě položili otázky „A jak bude náš svatební den vypadat? Co harmonogram dne? Co se bude dít po obřadu?

Dobře, ty otázky nemusely být tak doslovné, ale dáme ruku do ohně za to, že se týkaly svatebního harmonogramu a programu dne. Totiž to, jak naplánujete svatební den, bude ovlivňovat celý charakter dění Vaší svatby a následně všechny vzpomínky Vás a Vašich hostů. Pojďme se tedy mrknout na to, jak na harmonogram svatby a jak naplánovat tu nejnezapomenutelnější svatbu na světě. 🙂

Program dle Vašich představ!

Trochu jsme Vás v úvodu nalákaly na to, že máme kouzelný lék na štěstí všech hostů. Ano, máme, ale přitom vůbec. Divili byste se, jak moc všem záleží především na Vašem štěstí. Proto se toho držte a harmonogram na svatbu plánujte tak, jak chcete především Vy dva!

Svatební den začněte tím, co máte oba rádi a čemu se rádi věnujete. Jasně, zní to jako klišé, žejo. Věřte ale, že není! Myslete na to, co je dobré pro Vás, myslete taky trochu sobecky… Klidně to všechno proberte nad láhví vína, kávy nebo něčeho tvrdšího a striktně si řekněte, jak by se měl program svatby vyvíjet.

Svatební agentura Praha - Julls a Filip

Jak naplánovat svatební harmonogram

Začneme těmi nejobecnějšími pravidly, jak to děláme my. Nejprve je potřeba vědět, jaký typ akce plánujeteformální/neformální, s přesuny/bez přesunů, s moderovaným programem/organickou zábavou, pro jakou skupinu hostů,…

Obecně je fajn vždycky začít od rána a nahodit si v harmonogramu takové ty denní milníky:

  • V kolik vsáváte, když opravdu nic nemusíte? Připočtěte k tomu čas na snídani a začátek dne máme na světě. 🙂  
  • Připočtěte k tomu 3 hodiny na přípravu nevěsty a víme, kdy bude obřad. 😉
  • NIKDY NEZAČÍNEJTE ČASEM OBŘADU! TO JE PRÁVĚ TA NEJVĚTŠÍ SVATEBNÍ HRUBKA!
  • Od samotného obřadu pak krásně odpíchnete celý svatební harmonogram! Jídlo, zábavu i první tanec, a to vše kdykoliv se Vám zachce nebo pokud si o to skupina hostů vyloženě neřekne.
  • cca hoďka před obřadem příjezd hostů
  • Servírované meníčko zkonzultujte s cateringem –  zjistěte, jak dlouho jim bude trvat jídlo zanést a debarasovat.
  • Po jídle dát hostům chvíli čas se rozkoukat a odfrknout si. Svatební dort doporučujeme zařadit později a né hned po jídle.
  • Ve zlaté hodince plánujte focení. 

Jaké aktivity na svatbu zařadit?

Běžně se setkáváme s tím, že při plánování svatebních aktivit páry vychází z toho, co po nich chce rodina (protože se to tak dělá, žejo?😄) nebo z toho, co viděli na jiných svatbách – i když se jim to třeba nelíbilo, svatební hry být musí. Nebo ne? Za nás platí to „nebo ne“. 😄

Rozumíme tomu, že některé hosty chcete potěšit nějakou tou tradicí a zvyky zařazenými do programu svatby. Dnes už ale tradice tolik nefrčí, a pokud se Vám do toho opravdu z celého srdce nechce, nedělejte to! O svatebních tradicích jsme napsaly samostatný článek, tak ať se neopakujeme – můžete na něj mrknout tady

Se svatebními aktivitami opatrně – dávno není pravda, že aby se hosté nenudili, musíte nutně dělat nějaké hry. Aktivity vymýšlejte na míru tomu, koho si na svatbu zvete, a především na míru tomu, v čem bude dobře Vám dvěma. Harmonogram tak vlastně vytvoříte zcela přirozeně.

Ne všechny hry, které jste kdy viděli, musí probíhat na Vaší svatbě. Je fajn mít v záloze 1-2 hry s ohledem na to, jaké hosty si na svou svatbu pozvete. Buďte domluvení, že pokud zrovna nebude nálada a hosté se budou bavit sami, nemusíte je vytáhnout. Zaměřte se spíš na to, aby zábava plynula přirozeně a hosté měli dostatek stanovišť, ve kterých se dokážou zabavit sami. Třeba fotokoutek, shisha lounge, degustace koktejlů, live cooking, nebo cokoli, co Vaší skupinu baví.

Gastronomie vs Harmonogram

To, co protíná celý svatební den, je jídlo. Jídlo dělá lidi šťastnými, a proto je důležité vědět, co by parta Vašich hostů více ocenila, když jde o program dne.

Na jedné straně máme gurmány, kteří rádi vychutnávají, u jídla sedí a v klidu si s ostatními hosty u stolu povídají. Servírovaný oběd Vám ale zabere mnoho času, a proto, pokud si chcete raději déle zatančit, zvolte raut. Raut se výborně hodí na garden party a protíná vlastně celý harmonogram svatebního dne. Hosté si totiž kdykoliv dojdou přidat a volné chvíle tráví ve stínu pod stromem se svým oblíbeným drinkem. 

My osobně jsme většími fanoušky rautu. Nezabere mnoho času a hosté nezažívají prostoje mezi čekáním na další chod. Pokud ale rádi vychutnáváte a plánujete formálnější akci, nevidíme v roznášeném jídle žádný velký problém. 

Jak na zábavný program

Kazičem veškeré zábavy se za nás stal minutový harmonogram. Vše je přesně naplánováno a vše se vším souvisí. To prostě podle nás není ono. Jak už jsme tu jednou zmínily, Vy nemusíte v podstatě vůbec nic. 

Krásným příkladem je krájení dortu. Zkrátka až vycítíte ten správný moment, že na něj máte chuť, rozkrojte ho. On Vám neuteče a bez Vás se stejně krájet nebude. 😉 Vaši hosté budou po hostině příjemně napapáni, chuť na sladké mohou zchladit u sweetbaru a samotný dort si rozkrojíte, až budete chtít. 😉 

Co takový moderovaný program? Potřebujete, aby Vaši hosté věděli, co mají dělat? Poproste vašeho DJ nebo někoho ze svědků, aby se ujal mikrofonu a hosty svatební zábavou provedli. Pokud jste naopak fanoušci volné zábavy a hostů máte na svatbě po málu, myslíme si, že se vše dá koordinovat tak nějak přirozeně a moderace můžete své blízké ušetřit

Pro některé hosty je totiž ideální zábava někde v pánském koutku s whiskey, u pikniku nebo s proseccem, když vědí, že mohou během svatby jen v klidu odpočívat a být zašiti v tom „svém“. 

Do ničeho se nenuťte, dělejte přesně to, co Vás zrovna napadne, a pamatujte…. Ta největší svatební zábava vzniká po setmění!

A závěrem

Jak už jsme řekly, dejte především jen na své nápady a nálady. Vaši hosté jsou na Vaší svatbě především kvůli Vám, budou se bavit, když se budete bavit Vy dva, a přirozeně vše nastane tak, jak se má stát. 

Přejeme Vám tedy tu nejpohodovější svatbu na světě a přesně takovou, jakou jste si ji vždy vysnili. 🤍

Foto: Khiria 

Mohlo by Vás dále zajímat