Svatba ve dvou – je pro vás vhodná?

Až se nás zase někdo zeptá, jaké byly největší svatební trendy pro rok 2020 a 2021 (a že se zeptá! 😀 ), odpovíme: mikro svatby. Svatba ve dvou, respektive jen se svědky, které prostě obejít nelze, byla totiž nejjednodušším řešením, jak se v době koronavirové vzít. Pojďme si ale tohle téma rozebrat víc, protože my tuhle nebetyčnou romantiku milujeme a organizujeme i jindy, v klidnějších časech. 

Co to ta mikro svatba je?

Pokud hledáte inspiraci na zahraničních svatebních webech, možná už jste na pojem micro wedding narazili. Říká se tak svatbám v okruhu těch nejbližších přátel a členů rodiny, uvádí se do 20 hostů. Pak je tu ještě pojem elopement, pro což je v Česku asi nejpřesnější výraz tajná svatba. Podle nás to ale není úplně ideální, tak to pro české prostředí upřesníme:

  • mikro svatba nebo intimní svatba = svatba jen se svědky a jen několika nejbližšími (např. jen s rodiči)
  • tajná svatba = varianta mikro svatby, svatba jen ve dvou, kterou vám odsvědčí vaši dodavatelé, např. fotograf a kytarista, nebo my dvě 🙂

Tak. A ne že tomu teď budete říkat jinak.

Svatební agentura Praha - Ivča a Lukáš

Pro koho je intimní svatba vhodná

Rády bychom řekly, že úplně pro každý pár, kterému je už jen ta představa svatby ve dvou nebo jen se svědky příjemná. Ono je to ale v reálu trochu složitější, že? 

Pro snoubence, kteří si chtějí užít hlavně sami sebe

Někdy se pro mikro svatbu rozhodnou snoubenci hned, jindy to vykrystalizuje až během plánování. Nezáleží na tom, jaký k tomu mají důvod. Důležité je, že svatební obřad bude jen a jen o nich, bude to obrovská pohoda a absolutně nic nikdo nebude dělat jen proto, že se to tak dělá nebo že to tak chtějí příbuzní. 

Přesně takovéhle svatby my ve WF milujeme a přestože je několikrát do roka také organizujeme, moc se o tom neví. Ti, kteří se pro intimní svatbu rozhodnou, si totiž většinou hodně chrání své soukromí. Ale můžeme vám zcela upřímně říct, že na takových svatbičkách roníme slzy snad nejvíc! 

Pro ty, kteří se chtějí vzít v daný termín i přes nečekané události

Pro covidový rok 2020 tohle bylo typické. Odložená svatba na jaře, nepříznivá situace na podzim, tak co s tím? Už jen proto, že třeba fotograf (nebo my…) už neměl volno na další sezónu, tohle bylo super řešení. Snoubenci se vzali v daném termínu jen se svědky, případně s rodiči, a oslaví to, až bude zase dobře. 

Koronavir a vládní opatření ale samozřejmě nejsou jediným důvodem pro odklad svatební párty, můžou samozřejmě přijít i jiné nečekané události. Obvykle v nich má prsty těhotná nevěsta… 😀 

Pro páry, které se chtějí vzít v zahraničí

Pak tu máme jednu specifickou skupinku snoubenců, kteří sní o svatbě třeba u moře, na Islandu nebo prostě kdekoliv mimo republiku. Což není zrovna brnkačka. Za nás je ideální svatbu v zahraničí řešit symbolickým obřadem (o něm níže) – v takovém případě totiž do určité míry nemusíte řešit ani svědky. Ale pokud chcete odcestovat i s rodiči a nejbližšími kamarády, to už je samozřejmě na vás. A ano, i tyto svatby umíme. Napište a vymyslíme to.

Jak mikro svatbu zorganizovat

V první řadě bychom chtěly zdůraznit, abyste to neodflákli. Jasně, že můžete vzít rodné listy, občanky, svědky a čus. Ale tady přece nejde jenom o ten papír z matriky, ne? Říkáme to úplně každému páru, který za námi přijde ať už kvůli intimní svatbě, nebo té klasické: prožijte ten přechodový rituál! To je ta chvíle, kdy si oba v hloubi duše uvědomíte, že jste svoji, že jste muž a žena, že jste manželé. 

Také je ale potřeba si uvědomit, že i takhle maličká svatba se musí naplánovat. Svěřte nám to do rukou a máte to bez starostí – postaráme se o organizaci, plynulý chod dne, nádhernou výzdobu a moc rády vám to i odsvědčíme nebo vás symbolicky oddáme, když bude třeba.

Místo

Hledání lokality na intimní svatbu je na rozdíl od klasických svateb opravdu snadné. Vyberte si jakékoliv místo, které je vašemu srdci blízké. Může to být útulná chatička v horách, maringotka uprostřed lesa… jakékoliv vaše oblíbené romantické místo. Klidně i v zahraničí.

Výzdoba

To, že nemáte na svatbě hromadu hostů, neznamená, že není důležité udělat si to hezký. Především výzdoba obřadního místa, ta dělá s atmosférou opravdu hodně! Určitě si taky rádi užijete chvíle u krásně prostřeného stolu nebo budete chtít relaxovat v útulném koutku plném polštářků a svíček… Nic nekupujte, my toho máme v arzenálu dost a všechno zařídíme 🙂

Jídlo

Jaké jídlo máte nejradši úplně nejvíc na světě? Pad thai? Brambory s tvarohem? Pizzu? Čokoládu? Cokoliv, úplně cokoliv můžete jíst na své mikro svatbě. Nemusíte myslet na to, kolik to bude stát na hlavu nebo jestli to bude všem chutnat, když tam jste jen vy dva a maximálně pár nejbližších. 

My máme úplně nejraději po intimním obřadu raut ve formě pikniku. To je vám taková pohoda! Připravíme novomanželům skvělé občerstvení od lokálních farmářů nebo bister a kaváren, vychladíme víno, všechno vám to naaranžujeme na rozložené deky, rozhodíme polštářky na sezení, rozsvítíme světýlka… a vždycky to má obrovský úspěch. Věřte nám, na takovou hostinu rozhodně nezapomenete.

Svatba ve čtyřech - jak probíhá obřad?

Možností, jakou formu obřadu si zvolit, máte zase víc. Vždycky to ale bude svatba ve 4, aby to bylo úředně platné. Dobrá zpráva je, že svatbu vám může odsvědčit úplně naprosto kdokoliv, takže vlastně můžete mít svatbu jen ve dvou a za svědky vám půjdeme třeba my dvě. 🙂

  1. Civilní obřad – klasika. Zajdete na matriku s rodnými listy, vyberete si volný termín, zaplatíte poplatky, ve svatební den se v určený čas dostavíte se svědky a je to. Největší nevýhodou civilních obřadů je jejich zkostnatělost. S řečí oddávajícího nic moc neuděláte a nemůžete si ani moc vybírat termíny, např. pokud se chcete vzít ve všední den nebo třeba později odpoledne, bývá to problém.
  2. Duchovní obřad – i když se to pořád moc neví, mohou ho zvolit i nevěřící páry. Ona totiž není církev jako církev. Máme zkušenosti se spoustou skvělých duchovních, kteří vedou nádherné, hluboké obřady, a moc rády vám je doporučíme. Jednoznačnou výhodou duchovních obřadů je jejich přizpůsobivost – zatím jsme nikdy neměly problém třeba ani s večerním obřadem, neobvyklým místem nebo jinými speciálními požadavky. A také řeč oddávajícího bude o vás, ne o rodině, základu státu…
  3. Symbolický obřad – není pro každého, ale my symbolické obřady milujeme. O co jde? Zkrátka o obřad, který si uděláte naprosto podle sebe, kdy chcete, jak chcete, s kým chcete, kde chcete. Oddat vás může kdokoliv, třeba blízký kamarád nebo klidně naše Marťa, ta už se párkrát role oddávající zhostila a bylo to skvělé! 🙂 Můžete si přečíst sliby, uskutečnit vlastní rituály, cokoliv.
    Nevýhodou ale je, že v případě takového obřadu se stejně nakonec budete muset spolu se svědky dostavit na úřad na civilní obřad, abyste byli i právně svoji. Pokud se toho obáváte, zkuste se na matrice zeptat na tzv. rychloobřad – některé to nabízejí jako alternativu ve všední den, trvá to 15 minut, je to bez dlouhých řečí a zpravidla mimo klasickou obřadní síň.
Svatební agentura Praha - Ivča a Lukáš

Asi už jste z našeho článku pochopili, že intimní svatba rozhodně není vhodná pro všechny snoubence. Pokud už o ní ale uvažujete a ta představa se vám oběma vážně líbí, za žádnou cenu se nenechte rozhodit negativním postojem rodiny a nedělejte klasickou veselku jen proto, aby se náhodou někdo neurazil. Věřte nám, ze zkušenosti moc dobře víme, že rozhodnutí mít jen mikro svatbu žádný z našich párů nikdy nelitoval, naopak. Na ty intimní okamžiky budete vzpomínat celý život.

FOTO v článku: Jonatan Jan

You might also be interested in