Marťa & Štěpán: Zimní svatba v Beskydech

Milujeme svatby na horách. A máme to štěstí, že je milujete i Vy. Máme už několikrát prosvatbované Krušné hory, Jizerky a Jeseníky, ale se svatbou jsme v Beskydech byly úplně poprvé. A to v plné zimní parádě!

Nevíme, jestli je to prostě tímhle rokem, nebo tím, že svateb v létě je i na vás jednoduše moc, ale letos byly zimní svatby ve WF hodně populární. Datum 22.2.2020 připadlo na sobotu a tak se stalo, že právě na tenhle magický víkend jsme se vypravily do Beskyd za Marťou a Štěpánem.

Svatební agentura Praha - Marťa a Štěpán

Zimní svatební pohádka

V případě Marti a Štěpána mluvíme jednoznačně o pohádkové svatbě na sněhu, kterou si představuje snad každý, kdo plánuje svatbu v zimě. Kdo by totiž nechtěl mít svatbu jako z filmu Tři oříšky pro popelku?

Né každá zimní svatba má ale takové štěstí. Plánovat svatbu na sněhu je i na horách velký risk. A letošní mírná zima je toho příkladem. Z pohádkové představy totiž může být celkem jednoduše svatba na blátě, nebo naopak ve sněhové bouři.

Pokud jste ale dostatečně odvážní a přejete si to risknout, máme pro Vás pár tipů jak tomu jít naproti – horské zimní svatby totiž stojí na 100% za to a Marťa se Štěpánem jsou toho příkladem 🙂

Svatba v Beskydech jedině na sněhu

I když jsou Beskydy poměrně ve vysoké nadmořské výšce, tak letos v zimě bylo celkově sněhu opravdu velmi málo. Za víkend, který jsme s Marťou a Štěpánem prožili, se nám promítly snad všechny pocity 😀 V pátek jsme přijely na místo svatby a nikde žádný sníh. Z toho jsme jako koordinátorky měly trochu bobky – nebudeme lhát 🙂 Jasně, varianta B byla vyšperkovaná, ale stejně – prostě tam ten sníh chcete! 😀 A jak to u nás tak funguje, přes noc jsme si ho přivolaly. V sobotu ráno se vzbudíme, svítí sluníčko a ještě k tomu napadl přes noc prašan. Tak tomu se říká klika. A pro pobavení, jak velká to byla klika – když jsme v neděli svatbu zase balily, bylo už zase jen to bláto. Jednoduše – vše bylo, jak má být a Martě se Štěpánem to vážně vyšlo. 🙂

Svatební agentura Praha - Marťa a Štěpán

Svařák, palčáky a kožešiny na zahřátí

Pokud zimu milujete a chcete obřad venku,  musíte být opravdu velmi opatrní. Musí Vám vyjít počasí tak akorát, obřad nesmí být moc dlouhý, aby Vám hosté neprochladli a navíc pro to musí být lokace opravdu dobře přichystaná. Naše nevěsta Marťa měla vysněný obřad na sněhu, podle toho jsme i vybírali lokaci s pěkným exteriérem. A U Holubů v Čeladné nám se svatbou v zimě vyšli maximálně vstříc.

Když už svatba na sněhu, tak se vším všudy! A navíc pěkně tématicky. Protože když už se dáte do plánování zimní svatby, myslete i na detaily – venkovní zimní obřady můžou být pěkně záludné a my jsme v otázce zateplení hostů u obřadu nespoléhaly na náhodu. Zachumlaly jsme je do dek a kožešinek, rozdaly palčáky (které jim navíc zůstaly jako krásná vzpomínka i po svatbě) a k tomu jim nalily do hrníčků svařák, ať se dobře baví a neprochladnou 🙂

Obřad na sněhu a oslava u hořícího krbu

Co bychom všem milovníkům zimy poradily? Nikdy nespoléhejte na počasí, to platí jak u letní svatby, tak dvojnásob u svatby v zimě! 

Vždy mějte v záloze připravenou variantu B, kdyby bylo nejhůř. Může foukat ošklivý vítr, být velký mráz, pršet nebo sněžit tolik, že z interiéru nevystrčíte ani patu. Doporučujeme si vybrat svatební místo, které má se zimními svatbami zkušenosti. Protože v případě, že je nemožné obřad venku udělat, musí se přesunout do interiéru. Chce to tedy schopný a flexibilní personál a dost velký vnitřní prostor, kam se všichni hosté pohodlně vejdou.

Svatební agentura Praha - Marťa a Štěpán

Důležité je si promyslet, jakou svatbu plánujete – pokud mají všichni hosté sedět k servírovanému obědu, je ideální když jsou všichni pohromadě a vidí na ženicha a nevěstu. Pokud bude jen bufet, stačí pár míst k sezení pohromadě, další místa klidně ve vedlejších salóncích a navíc není třeba mít místo úplně pro každého. Někdo totiž tančí, někdo je na baru a někdo jen postává u koktejlových stolečků. Proto rezervujte jen stoly pro nejbližší rodinu (rodiče, prarodiče) a zbytek hostů nechte korzovat. Rozproudí to konverzaci, seznamování a zábavu, protože vám nikdo nebude sedět na jednom místě jako pecka.

Promyslete, kam se vám vejdou další svatební aktivity jako je taneční parket s kapelou, fotokoutek a další plánované koutky. Není úplně dobré nechat hosty bloudit po moc velkém areálu, ani je nechat sedět celý den na jednom místě. Dobře si rozplánujte co a kam umístíte, protože i s malým prostorem se dají dělat zázraky.

Nezapomeňte na místo pro kuřáky, které je třeba vytvořit ideálně na zahrádce nebo terase, v zákrytu před zimou buď s ohýnkem nebo tepelnými hříbky.

Video z naší svatby v Beskydech

Beskydská domácí pálenka a valašské frgály

Svatba v Beskydech má u nás opravdu dvě velké plus a tím jsou valašské frgály a pálenka, které jsou v tomto kraji velmi proslulé a k takové svatbě prostě patří. Místní jsou totiž na jejich výrobu velmi poctiví a věřte, že vám bude chutnat – my jsme se po frgálech mohly utlouct a Štěpán nás nenechal ani chvilku bez nalitého panáčka (přiznáváme, na téhle svatbě jsme nedobrovolně pily především za team Groom :D). 

Svatební agentura Praha - Marťa a Štěpán

Marťo, Štěpáne,

moc Vám děkujeme za to, že jsme u toho mohly být s Vámi a zažít tuhle Vaší kouzelnou beskydskou svatbu plnou lásky. Když by se všichni milovali tak vřele jako Vy, byl by svět dokonalým místem 🙂 Budeme na Vás vzpomínat vždy s láskou. Vaše Lucka a Marťa!

Galerie ze svatby Marti a Štěpána v Beskydech

Mohlo by Vás dále zajímat