10 tradic, které můžete přeskočit

Tradice jsou jednoznačně jedno z nejvíc rozporuplných svatebních témat a to obzvlášť mezigeneračně a mezikrajově. Je to něco, bez čeho někteří nedají ani ránu a na druhé straně jsou lidé, kteří se tradicím vyhýbají obloukem a snaží se dělat vše po svém a neotřele. 

Tohle téma je něco, co byste si měli vyjasnit v páru už na začátku – chceme nebo nechceme? Proč je chceme a proč je nechceme? V našem týmu téma tradic nezůstává založené v šuplíku a v jednom kuse se k nám tahle debata vrací.

Skrze plánování harmonogramu nám prošly snad už všechny existující tradice a právě proto cítíme potřebu se vyjádřit k tomu proč je mít, proč je nemít, jaké jsou fajn a na které se raději vykašlat. 

Jednoznačně se shodujeme v tom, že pokud vám tradice dávají smysl nebo je chcete například ukázat cizincům na mezinárodní svatbě – tak proč ne? Na druhou stranu, jestli ani nevíte, co za tradice se na svatbách obvykle „dělá“ nebo co znamenají – dejte od nich ruce pryč! 

Svatební agentura Praha - Evlíra a Vagif

Domluvte se na maličkostech

Nehledě na to, jak velkou svatbu pořádáte, vždy na alespoň jednu tradici nevědomky narazíte. Ať už se týká příprav na svatbu, obřadu, hostiny nebo zábavy po obřadu. Pokud máte v plánu některou z tradic do svého svatebního dne zapojit, je důležité si nejdříve ujasnit, jaké typy lidí kolem sebe máte a zda se oba dva, jako novomanželé, shodnete na tom, jaký význam pro Vás daná tradice má. Není totiž nic horšího, než když jeden druhého nutíte (ať dělat, či nedělat), nebo děláte něco jen kvůli očekávání okolí…

1 Smyslem je význam

Tradice, u kterých máme pocit, že jsou lehce zaměnitelné se špatným významem, jsou například společná polévka nebo rozbíjení talíře. Obecně jsou už trochu zastaralé a měli by symbolizovat souhru novomanželů při péči o domácnost. Svatebčané ale často zneužívají této situace a rádi práci novomanželům ještě ztíží tím, že střepy rozkopou, všude možně. Pokud tedy neděláte tradici kvůli pravému významu a nevyhovuje Vám pozornost před hosty, když děláte něco trochu trapného – VYKAŠLETE SE NA TO!

"Pokud nemáte úplně rádi pozornost a nemusíte být nutně ve středu dění, na tradice se úplně vykašlete. Je to totiž přesně něco, co na svojí svatbě dělat nechcete. A říct si, to nějak zvládnu? Nesmysl! Celý den dělejte jenom věci, které vyloženě dělat chcete - uteče to totiž jako voda!
Lucie Říčařová - Kontakt - Svatební agentura Wedding Factory
LUCKA

2 Vypouštění raději vypusťte

Co je ale určitě lepší vypustit, je jakékoliv vypouštění. Slovní hříčka se nám povedla, to musíme vypíchnout 😀 Co je ale nepovedené, je vypouštění například holubic, balónků a lampionů. Nejen že se jedná o zvyk celkem nový, ale v jakékoli podobě v něm nevidíme žádný smysl. Tenhle druh tradic se dělá většinou pouze kvůli fotkám, ale má často devastující následky – jak ekologické, tak bezpečnostní. Za nás je zbytečné, aby ve vedlejší vesnici přistála stovka balónků na předzahrádku, nebo aby vzplálo vedlejší pole….

3 Tak tohle je out...

Nápady jako chomout, řezaní polena, dávání gólů a koule na noze, se nám až dokonce těžko zmiňuje. Manželství za nás určitě není nic svazujícího a podřadného. Proto bychom nejradši tyhle tradice zakázaly!

V takovém případě se totiž většinu baví hlavně hosté a to na konto novomanželů. Promyslete si tedy, zda Vám za to tato činnost stojí.

4 Únos nevěsty

Přísaháme, že na každý naší schůzce nám páry říkají, že hlavně nechtějí unášet nevěstu! Chápeme, že na dřívějších svatbách, které sestávaly jen z obřadu na radnici a oběda v restauraci právě tohle byl ten moment, kdy se dalo ženicha trochu poškádlit. Každopádně na dnešních svatbách, které jsou minimálně celodenní, často na samotě a o zábavu pro hosty je postaráno od rána do večera, není potřeba nevěstu nikam unášet. Přeci jen je to váš den, který chcete prožít hlavně spolu a s lidmi, které si na svatbu zvete a ne nikde čekáním na nálezce s výkupným 😉

"Není tomu tak dávno, kdy jsme se právě téhle tradici snažily vyvarovat v praxi. Jeden z našich ženichů měl totiž natolik aktivní kamarády, že jsme musely zamknout všechna vrata na lokaci. Z nadpisu už asi víte proč, a to bychom zamezily únosu nevěsty... Nebojte, vše se nám vydařilo a únos neproběhl!"
Martina Hervy - Kontakt - Svatební agentura Wedding Factory
MARŤA
Svatební agentura Praha - Evlíra a Vagif

5 Co si hosté vyslouží?

Vysloužit si mohou svatební hosté v podstatě úplně cokoliv. Tedy dostat výslužku = dárek při odchodu ze svatby. Darovat můžete něco osobního každému z nich nebo něco, co se hodí ke stylu Vaší svatby. A nebo taky vůbec nic! (Jóó – i tohle jde udělat :D)

Tradičně se dávaly domácí koláčky, u kterých tak nějak z tradic a zvyků vyplývá, že by je měla péct babička nebo maminka. A pokud péct chtějí, tak proč ne, ale jen dobrovolně. 🙂

6 Kamarádky družičky

Pokud přemýšlíte, jestli vůbec družičky mít, máme pro vás dobrou zprávu – můžete a taky nemusíte. Pokud u oltáře chcete stát jen vy se snoubencem a nikoho nenadřazovat – je to úplně v pořádku 🙂 

Dost často se setkáváme s tím, že by nevěsta družičky chtěla, ale ženich k nim nemá družby a to vypadá tak nějak divně 🙁

Takže jestli chcete mít pěkné fotky s družičkami, nemusí nutně stát s vámi u oltáře, ale mohou být infiltrované do svatebních hostů a na focení se k Vám potom přidají :). Poproste je před svatbou o to, aby se držely barev dresscodu a mohou tak být všechny v podobných barevných tónech, aby společné fotky vypadaly tak, jak si přejete.

7 A kdo mi podrží vlečku?

To přece nikdo nemusí! Stejně jako nemusí nikdo házet lístky před Vámi, když kráčíte k oltáři, nebo Vám nikdo nemusí cíleně donést snubní prstýnky na zlatém podnose. 

Od ničeho ale nemusíte dávat ruce pryč, proti gustu žádný dišputát a pokud si prstýnky přinést přejete, oslovte někoho z dětí v rodině. Stejně tak je tomu tedy u vlečky i u házení lístečků před nevěstou

8 (Ne)Hrajte si

Hry na svatbu jsou jedno velké téma a nejen na to, se můžete těšit v jednom z našich článků o tom, co vše do svatebního harmonogramu zařadit, který brzy na našem blogu vyjde. 

Pokud máte pocit, že Váš odpolední program stojí především na Vás a na tom, co hostům naplánujete, dejte si pozor. Nemusí to tak totiž vždy být. Důležité je znát své hosty a nedělat nic na sílu. 

Pokud jsou Vaši hosté introvertních povah a rádi si hledí svého se svým půllitrem piva, do ničeho je nenuťte. Pokud takoví nejsou všichni, zahrajte si s nimi nějakou svatební hru, ale ideálně si vytipujte baviče. No a nebo naopak, nedělejte vůbec nic. Užívejte si tance, hudby a klábosení s hosty, které máte kolem sebe  a prožívejte vše do posledního doušku. 

9 Svíčkovou to nesfouknete

Chápeme, že jen málokomu nechutná naše česká, vymazlená svíčková. To ale neznamená, že ji musíte jíst i v den své svatby. Pokud to tedy není Váše úplně nejvíc na světě nejoblíbenější jídlo. 😀

Během horkého letního odpoledne Vám z celého srdce doporučujeme udělat raději lehčí servírovaný oběd (pokud plánujete formálnější svatbu – třeba na zámku) nebo raut (pokud si vidíte spíš na uvolněnější garden party). Rautíky máme radši a to hned z několika důvodů:

  • Většina hostů si totiž vybere přesně to, na co mají zrovna chuť.
  • Hosté nebudou nuceni na jídlo čekat.
  • Raut Vám nezabere 3 hodiny z celého programu dne. Ale většínou méně než polovinu času.
  • Všichni si mohou kdykoliv, cokoliv přidat.
  • No a zkrátka, je to vše víc na pohodu!

10 Vzpomínky

Malý bonus od nás pro Vás se týká vzpomínek. A tedy společného focení, které se dá rozdělit na dvě kategorie.

  • Po obřadu za nás nejlepší nedělat vůbec, maximálně mějte připravenou společnou fotku a pár skupinek s těmi nejbližšími. Maminky, tatínci, prarodiče, svědci a družičky. Zbytek skupinek si nechte na průběh dne, kdy si Vás Vaši přátelé uloví a nebudete tím vlastně zdržovat zbytek svatebních hostů, ani sami sebe nenudit stáním na jednom místě 😉
  • Vaše párové focení plánujte až na golden hour (tedy těsně před západem slunce). Světlo ihned po obřadu totiž není moc lichotivé a později byste litovali toho, jaké kruhy pod očima Vám ostré sluníčko způsobilo. Během zlaté hodinky jsou Vaši hosté také napapaní a jsou v takové náladě, že si rádi na chvíli budou hledej svého. Vaše vypaření se, tedy nikdo ani nezaznamená.
"Dnešní svatební focení už by nemělo trvat dvě hodiny! Ale vypařte se dvakrát na dvacet minut během zábavy na procházku po okolí a dobrý fotograf z toho udělá krásnou reportáž. Upřímně stejně budete nejradši za momentky, kde se chechtáte s kamarády nebo kde pláčete u obřadu."
Lucie Říčařová - Kontakt - Svatební agentura Wedding Factory
LUCKA

Jak se připravit na Den D

Ještě jeden tip od nás na konec. Abyste se tak nějak na svůj den D připravili a seznámili svoje pánské a dámské crew. Rozlučka se svobodou totiž nemusí být jen o alkoholovém opojení. Takové víkendové wellness, výlet pod stan, návštěva holičství a k tomu doutníček, může být krásně strávený čas před samotnou svatbou. Jako přidaná hodnota těchto zážitků je, že Vám ráno nebude ouvej….

A závěrem...

Všeobecně bychom nerady, abyste si mysleli, že všechny tradice haníme. To vůbec ne. Jen nám dávají smysl tam, kde mají opravdový význam. Tam, kde se nedělají jen proto, že jedna paní povídala že se to tak dělat musí. A úplně nejradši máme takovou zábavu, kterou si vymyslíte ušité na míru vám dvěma. I kdyby to měl být třeba turnaj ve fotbálku, nebo lekce salsy 😉

Doufáme, že vám tohle naše povídání pomohlo a jestli si pořád nevíte rady, rády Vám u kafe na našich konzultacích poradíme s tím, jakou zábavu a tradice, byste měli na Vaši svatbu zvolit a jak je chytře poskládat tak, aby den plynul a vy jste na něj nikdy nezapomněli 😉

S láskou,

Marti, Lucka & celý WF tým

Mohlo by Vás dále zajímat