Věčná otázka: Kolik stojí svatba?

Pojďme se společně podívat na nejčastější otázku, kterou si v souvislosti se svatbou všichni pokládáme. Otázka, která přichází na mysl všem hned ve vteřině, kdy se zasnoubí. Opadne to opojení z magického ANO, chvilku se rozdýcháte, obvoláte nejbližší a je to tady – začnete myslet prakticky. A najednou stojíte v nekonečném množství nápadů a většina z nich vás dovede k otázce: Kolik taková svatba může vlastně stát?“.

Zaprvé vám chceme říct, že až na úplné výjimky bývají snoubenci se svým prvotním odhadem úplně mimo 😀 Nebojte – nejste v tom sami. Hodně z vás má neuvěřitelnou fantazii a málokdo má neomezený rozpočet. Když ono je na začátku opravdu téměř nemožné říct nějaké konkrétní číslo, pokud nemáte s plánováním svatby zkušenosti.

A i pro nás profíky, na to bez dalších upřesnění nejde jednoznačně odpovědět. To je jako kdybyste se ptali, za kolik se najíte v Praze – ta škála je gigantická a vždycky záleží na tom jakou máte chuť. 😉 Pokusíme se vám ale nastínit alespoň základní body toho, jak se s rozpočtem svatby popasovat. Budeme trochu radit, hodně navádět a hlavně taky počítat.

Svatební agentura Praha - Káťa a Martin

Rozpočet na svatbu vs. počet hostů

Bod č.1 u stanovování rozpočtu je třeba se zamyslet nad seznamem hostů. Ještě než začnete řešit cokoli dalšího, sedněte si a sepište seznam lidí, kteří by u vašeho velkého dne měli být. Pak se zamyslete, jestli opravdu tyhle všechny na své svatbě chcete! POZOR: Zamyslete se čistě sobecky, to je totiž opravdu velmi důležité. A pokud si říkáte proč, tak protože je to přeci váš den (váš a vašeho partnera, nikoho jiného).

Asi vám bude jasné, že malá svatba stojí míň než velká. Je to logické a vždy radíme v první řadě seškrtat počet hostů, pokud vážně potřebujete ušetřit. S počtem lidí na svatbě se totiž pojí nejen množství jídla a pití, ale i lokace, výzdoba, oznámení, květiny, zapůjčený nábytek a podobně. A to už v součtu udělá pěknou částku.

Obecně ale na svatbě každé velikosti máte několik položek, které se víceméně nemění – fotograf (kameraman), DJ / kapela, kadeřnice, vizážistka, šaty, oblek, prstýnky, oddávající… s tím je třeba počítat vždy.

Základ je znát své priority

Pro každého je na svatbě důležité něco jiného. Proto hned další věc, kterou musíte udělat, je říct si, co je pro vás na svatbě důležité, proč jí děláte a co bude bavit vás dva. Opět sobecky – myslete na to, jako na váš den, ne na den vašich hostů.

Podle nás byste nikdy neměli zbytečně šetřit na vzpomínkách, tedy na tom, co vám po svatbě zůstane. To jsou hlavně fotky, video a celková atmosféra (=výzdoba, hudba, vyladěný program). Se zbytkem položek už se dá hezky pracovat. 

Představujete si dechberoucí výzdobu, nebo máte raději čistý minimalismus? Chcete mít večer ohňostroj nebo táborák? Klasickou servírovanou hostinu o několika chodech nebo jednoduchý raut? My vám s tím vším samozřejmě můžeme poradit a vymyslíme to tak, aby se vám svatba vešla do rozpočtu a zároveň akcentovala vaše priority.

Nepodceňte výběr svatebního místa

Častěji než bychom chtěly, se setkáváme s tím, že se snoubenci zamilují do dokonalého místa, jehož pronájem na svatbu ale stojí víc než polovina  předběžného rozpočtu. A na zbytek položek už moc nezbývá. Levná svatba na drahém místě? Nic moc…
Přitom existuje tolik hezkých, cenově dostupných lokací, které se dají s trochou kreativity vyšperkovat na dokonale snové svatební místo. Rády vám to vaše pomůžeme najít, stačí dát vědět.

Při výběru místa si také zkontrolujte skryté položky. Některé lokality by vás totiž mohly výslednou částkou nemile překvapit. Může vás nalákat levný pronájem, ale včas si spočítejte, kolik bude stát také ubytování a jídlo. Nemají v podmínkách také třeba nechvalně známé „korkovné“ nebo třeba podmínku minimální konzumace? Není podmínkou pronájmu i místní koordinátorka nebo DJ, kterého ale nechcete využít?

Svatební agentura Praha - Káťa a Martin

Nad svatební výzdobou a programem přemýšlejte

Ne, rozhodně vám nedoporučíme vykašlat se na svatební výzdobu. Výzdoba je základ svatební atmosféry. Proto vždycky hodně nerady vidíme ty kvanta čínských propriet, které nevěsty nakupují ve snaze ušetřit ještě dřív, než si vlastně pořádně rozmyslí, jak chtějí, aby jejich svatba vypadala. To ale neznamená, že musí svatební dekorace stát půlku rozpočtu!

Nejvýhodnější je si dekorace na svatbu půjčit. Většina svatebních agentur (my samozřejmě také) má pořádný arzenál dekorací v různých stylech. Existují ale i samostatné půjčovny, některé zaměřené na specifické produkty (např. světýlka nebo slavobrány), jiné s bohatou nabídkou všeho, co byste na svatbu mohli potřebovat (od váziček až po velké gauče). A všechno je to při zapůjčení daleko levnější, než kdybyste to nakupovali. 

Když jsme ale u půjčování – to samé co s dekoracemi platí i s body programu – věděli jste, že si Instax nemusíte kupovat, ale za 500,- se dá půjčit? Že nemusíte nakupovat hry pro děti, ale můžete si najmout animátorku, která to všechno má? Nebo že pokojovky do výzdoby mají taky svojí víkendovou půjčovnu?

Za nás má tohle celé půjčování ještě jedno obrovské plus navíc: je to ekologické! Naše tipy na ekologickou zero waste svatbu si můžete přečíst tady.

Škrtněte to, co nepotřebujete

Základní chybou svateb bývá, že si nevěsty představují, že potřebují všechno a to ideálně tak giganticky nastajlované, jako na fotkách z Pinterestu. Tady hlásíme rovnou, že přesně tady máte mega prostor na práci s budgetem 🙂

Lepší některé položky úplně vyškrtnout, než mít všechno napůl. Soustřeďte se na méně pořádných položek, než na deset polovičatých. O prioritách už jsme mluvily výše. Dáme si tři příklady z praxe:

  • šetří se na jídle, ale každý host dostane výslužku (škrtnout výslužku!)
  • chudá květinová výzdoba, ale 10 družiček má kytku (škrtnout kytky pro družičky!)
  • slabá kapela a ještě slabší DJ (škrtnout oba a zaplatit jednoho pořádného muzikanta!)
Tip 1 – Když nejíte sladké, nemusíte utrácet sumy za třípatrový dort a rozmanitý sweetbar – dort může mít jen jedno patro (nebo nemusí být vůbec, aha!) a sladké mohou napéct babičky. To je za nás stav ideál.
Tip 2 – Když nejste žádní pařmeni, škrtněte DJe a večer si zazpívejte s kytarami u táboráku. 
Tip 3 – Když jste dobrodruzi, škrtněte pronájem luxusní lokace a užijte si svatbu na louce za vsí.

Takže kolik stojí svatba?

Abychom se dobrali aspoň nějaké odpovědi: cenu svatby vždy ovlivňuje počet hostů, místo a vaše konkrétní představa o tom, co pro vás je a co není důležité. Zdaleka ne u všech, ale u některých položek lze pro představu určit procentuální podíl ve svatebním rozpočtu:

  • Místo a catering – dohromady: 40-50 %
  • Květiny: 10-15%
  • Agentura 10-20%
  • Fotograf: 5-10 %
  • Kameraman: 5-10 %
  • Nábytek a dekorace: 10-15 %
  • Oznámení, tiskoviny: cca 5%
  • Hudba a zábava: 5-15%
  • Sladké: 5%
  • Dále vizážistka, kadeřnice, výslužky, oddávající atd.: 5%
  • Šaty, oblek a prstýnky do budgetu nikdy nepočítáme – jsou velmi individuální.

 

Je to celé hodně individuální. Chodíme na svatby kamarádům, kteří si je organizují sami a pro 50-70 lidí začínají na 250.000,- – méně není moc možné se za nás dostat, pokud chcete mít krásnou svatbu se vším všudy, ale zároveň si něco zvládnete udělat sami – třeba chlebíčky, výzdobu. Na druhou stranu známe svatby, které jsou pro stejný počet lidí i za několik milionů. My se pohybujeme někde uprostřed. Záleží, co chcete a co si vyberete. Jaké si vyberete místo, catering, kytky, výzdobu, šaty, prstýnky, fotografa…

… a taky, zda budete mít svatební agenturu, která si dokáže se vším poradit. Pomůže Vám na nějakých položkách ušetřit peníze, ale i spoustu starostí.

Svatební agentura Praha - Káťa a Martin

Nechte si s rozpočtem poradit už na začátku!

Dobrá rada nad zlato – pokaždé když něco nevím – zeptám se profíka. Ať už je to u projektanta baráku nebo na svatbě. Je to stejné.

Když si svatbu plánujete sami, většinou budget v průběhu plánování překročíte hned několikrát a výslednou částku se dozvíte až po svatbě. S dobrou agenturou víte hned od začátku, kde se budete finančně pohybovat.

Pokud si agenturu najímat neplánujete, zvažte určitě svatební konzultace, na kterých si s vámi můžeme budget detailně projít a najít místa, kde se dá optimalizovat. Co to svatební konzultace je, najdete tady

You might also be interested in