7 tipů jak na ekologickou, zero waste svatbu bez plýtvání

Máme velkou radost z toho, že nás čím dál častěji oslovují snoubenci s tím, že by chtěli co nejekologičtější svatbu, bez zbytečného odpadu a plýtvání. Možná za to může svatba naší Marti, která byla úplně zero waste, možná to, že tuhle myšlenku propagujeme už celkem dlouho. Každopádně jsme si říkali, že pár tipů pro udržitelnější svatbu se bude hodit všem. Ona totiž jedna taková pěkná svatba za sebou dokáže zanechat taky pěknou spoušť. A úplně zbytečně.

1. Snižte počet hostů

Míň hostů znamená míň jídla, míň aut, míň odpadu.

Je to to nejjednodušší, ale moc dobře víme, že i to nejsložitější řešení. Vůbec nejekologičtější by bylo, kdybyste se vzali za ruce, podškrábli si ten papír na radnici a oslavili to doma v obýváku talířem chlebíčků, že? 😀

Nemusíte se bát, takhle ultimátní samozřejmě nejsme. I přesto ale můžete počet svých svatebních hostů bez výčitek snížit, stačí vyškrtnout všechny ty, které máte na seznamu jen z nějakého pocitu povinnosti. Třeba všechny ty plus jedničky nebo například kolegy z práce, kteří vaši druhou polovičku nikdy ani neviděli. A zero waste svatbě jste hned o velký kus blíž.

Svatební agentura Praha - Bára a Jirka

2. Mějte svatbu na jednom místě

Snížení uhlíkové stopy, kterou po sobě vaše svatba zanechá, je poměrně jednoduché: nikam nepřejíždějte.

Když budete mít celou svatbu na jednom místě, samozřejmě s výjimkou obřadu např. v kostele, nejenže nebudete hosty otravovat tím, že musí pořád sedat do auta a někam cestovat, ale taky celkem dost snížíte množství zbytečně vyprodukovaného CO2. Věděli jste, že 1,5 kilometru cesty průměrným autem vyprodukuje 710 gramů CO2?

3. Vybírejte lokální dodavatele

Když už jsme u té uhlíkové stopy… snížíte ji i tím, že si budete vybírat dodavatele a produkty ze svého okolí. Ať už je to fotograf a cukrářka z vašeho města, pivo z místního pivovaru, nebo půjdete ještě víc do hloubky a vyberete si i catering, který používá sezónní suroviny od blízkých farmářů, a floristku, která si květiny sama pěstuje. Zkrátka co jde, to volte lokální. To je základ ekologické svatby.

4. Neplýtvejte jídlem

Plýtvání jídlem na svatbách je jedno z našich oblíbených témat. Určitě už jste to na nějaké svatbě zažili – svatební dort, který se dojídá ještě dva dny a samozřejmě hromady nesnědeného jídla, které se vyhazují. Bohužel se spousta snoubenců spoléhá jen na to, co jim řekne catering – ten ale svou nabídku dost často přestřelí. Zamyslete se nad tím, kolik gramů jídla za jeden den člověk obvykle sní. Opravdu to vychází na kilo masa na osobu? Opravdu si každý dá 200g kousek hutného čokoládového dortu, nebo si jenom tak ďobne? Nepřehánějte to ani s pečivem jako přílohou. Ze zkušeností dobře víme, že chleba si dá jen pár lidí a zbytek si ten řízek dá radši s řízkem.
Každopádně s tím, kolik jídla budete potřebovat, vám samozřejmě poradíme, když nám svou svatbu svěříme do rukou. Myslíme si totiž, že svatba opravdu není jen o hromadách jídla a přežírání, ať si kdo chce co chce říká.

Svatební agentura Praha - Bára a Jirka

5. Dekorace si vyrobte nebo půjčte

Budeme se opakovat, ale i s dekoracemi souvisí uhlíková stopa. Kolik zbytečných skleníkových plynů za sebou nechá pár takových objednávek blbostí z Číny, co myslíte? Hm? No hodně, co si budem. A to nemluvíme o všech těch plastových zbytečnostech, které se hned druhý den po svatbě vyhodí.

Svatební dekorace jsou opravdu jedna z těch krásných věcí, kterými se hodně plýtvá a nepřemýšlí se nad jejich dopadem na životní prostředí. Přitom se dá tolik skvělých dekorací vyrobit nebo půjčit, přičemž i výrazně ušetříte. My ve Wedding Factory například máme pořádný arzenál nádherných doplňků, které vám na svatbu můžeme půjčit – nadekorujeme, po svatbě odvezeme a pak půjčíme zase někomu jinému. Tím se životní cyklus dekorací výrazně prodlouží.

6. Vyhněte se jednorázovým obalům

Plastové obaly jsou zlo, ale jsou všude. Přesto, když se budete snažit, se i jejich množství na svatbě dá snížit v podstatě na nulu. Vezměte si příklad z naší Marti, která z celovíkendové svatby pro 50 lidí vyhodila jeden jediný malý pytel odpadků. Jak to udělat? Začněte u nápojů. Sudové pivo, to je jasné, sud se pak vrátí. V sudu můžete mít třeba i Kofolu, další limonády, jako je cola nebo tonik, se dají sehnat ve vratných skleněných lahvích. Nealko pak doporučujeme doplnit vodou nebo domácími limonádami ve skleněných barelech s kohoutkem, které i hezky vypadají.

Další věcí, která se dá omezit, je plastové jednorázové nádobí. Pokud to jde, volte klasické talíře, hrnky, sklenice a příbory, které se v průběhu dne odmývají. Pokud to například kvůli netypické lokalitě možné není a chtě-nechtě musíte mít jednorázové nádobí, prosím, zvolte to kompostovatelné. Dneska už ho je na trhu spousta – z cukrové třtiny, celulózy, dřeva či bambusu.

7. Upcyklujte – klidně i svatební šaty

Spousta krásných věcí se dá sehnat z druhé ruky a spoustu krásných věcí můžete vyrobit upcyklací. A to i svatební šaty! Na tohle je skvělý svatební salon Férovky, odkud měla své svatební šaty i Marťa. Majitelka Jitka tu měla jedny těhotenské šaty, které si nikdy žádná nevěsta nepůjčila – a tak se přešily na skvělý bohémský model Martě na míru. Je-li vám tenhle nápad sympatický, směle do toho! Skvělé budou i přešité šaty po mamince či babičce.

Svatební agentura Praha - Bára a Jirka

Zaujala vás myšlenka zero waste svatby? Nutno říct, že naplánovat ekologickou svatbu tak, aby byla úplně bez odpadu, je docela výzva. Ale jde to! My vám s tím i díky vlastním zkušenostem moc rádi pomůžeme a věřte, že vaši hosté si ani nevšimnou, že je něco jinak.

Naopak – dost možná za vámi pak budou chodit kamarádky a ptát se, jak na to. 🙂

You might also be interested in