Markét & Fíďa: Svatba doma na zahradě

Udělat svatbu doma, rovnou u vás na dvorku nebo zahradě? YES! 

Tahle varianta má samozřejmě své pro a proti a určitě nejde udělat v každém „doma“, ale se správnou přípravou se dají dělat neuvěřitelné věci. Pokud má zrovna vaše „doma“ potenciál na to, oslavit v něm tenhle velký den, zamyslely bychom se nad touhle variantou. Místo svatby by pro vás mělo být důležitým místem a to domov určitě je! 

V tomhle článku vám přiblížíme svatbu Markét a Fídi, se kterými jsme si úskalími  i radostmi svatby doma prošli.

Svatba přímo u vás doma

Když nám Markét na první schůzce řekla, že si pohrávají s myšlenkou udělat svatbu u nich doma v garáži, ale netuší, jestli je to realizovatelné, přiznáme se, že nám začaly v hlavě blikat varovné kontrolky. Po všech těch letech, kdy chodíme po všemožných lokacích už tak nějak počítáme vždycky s nějakým průšvihem, který nebude lehké vyřešit. Každopádně – znáte nás 😀 My to vždycky chceme nějak vymyslet…

Když jsme se do oné „garáže“ dorazily, zjistily jsme, že je to prostor, za který by se nemuselo stydět ani profi svatební místo! Navíc k pozemku náleží krásný les s kaskádou rybníků a nádhernou rozhlednou, kde Markét s Fíďou častokrát randili. Takže zase nebylo „vo čem“ 😉

Položky MUST HAVE pro svatbu doma

Pokud si i vy pohráváte s myšlenkou uspořádat svatbu doma, říkaly jsme si, že by bylo fajn vám poodkrýt základní pravidla, kdy taková svatba uspořádat jde. Takže tady takový check list – lokaci mám. Ale co dál?

  • ZASTŘEŠENÍ
    • určitě je skvělý altánek, pergola nebo třeba garáž, která slouží jako zázemí. Ale né vždy je to možné, takže krásně poslouží i velký stan
  • STOLY A ŽIDLE
    • Zaprvé – prosím, vynechme ze svateb pivní sety 😀 Ještě, že žijeme v době, kdy se dá půjčit téměř všechno. Včetně stolů a židlí. Zkuste půjčovnu – klidně i tu, kde vám dodají stan. Ať nemusíte platit dvojí dopravné. 
"My na tyhle garden party nikde nepůjčujeme stejný počet židlí jako je hostů. Ale třeba jen 50-75%, stejně nikdy všichni naráz nesedí. Stojí u baru, tančí, nebo leží na dece/v lounge zóně, korzují venku. Lepší volbou je doplnit sezení koktejlovými vysokými stolky "na stojáka"
Svatební koordinátorka Praha
TIP od Marti
  • TOALETY
    • jedna z nejvíc podceňovaných svatebních chyb. My se řídíme pravidlem pro každých 30 hostů (respektive 15 žen) 1-2 toalety. Podle počtu Vašich hostů zvolte adekvátní množství toalet, některé máte určitě v domě, ale jsou dobře přístupné? Nemusím se zouvat?
    • Skvělou a reprezentativní variantou je mobilní koupelna, kde máte v takovém krásném kontejneru rovnou i vodu a zrcadlo – prostě má to nějakou úroveň.
  • JÍDLO – CATERING
    • Profesionální catering, který se o všechno postará, kombinace (nápoje vlastní a jídlo od profíků) nebo komplet celé sami? Nejprve se zamyslete, jak moc se chcete o něco starat.
    • Další otázkou je úroveň. Dají se najít cateringy, které se Vám komplet postarají celý den o hosty a zaplatíte 1000,-/osobu s obyčejným rožněním selete a jsou cateringy, které je mít na svatbě doslova zážitek jak pro vás, tak pro hosty a dokáží udělat gastroshow. Samozřejmě za odpovídající ceny.
    • Jakmile hostíte catering, je potřeba přemýšlet i o přípravně a zázemí – u vás v kuchyni nebo třeba v menším stanu na zahradě? Důležitá je voda a elektřina, ale i bez toho si dokážou poradit 🙂
"My nejraději volíme kombinaci - perfektní jídlo a servis kolem v kombinaci s vlastním alkoholem, který nám catering obstarává - dodá chlazení, sklo, barmana a všechny ty nezbytné serepetičky. Tím se budget příjemně vyladí k harmonii. Poměr cena výkon je pro nás a naše páry důležitá.
Svatební agentura Praha - Lucka a Michal
TIP od Lucky
  • NÁDOBÍ
    • Pokud máte profesionální catering, tak se o nádobí nemusíte vůbec starat. Pokud máte ambice se do jídla zapojovat, připravte se na velice důkladnou přípravu, propočítávání množství skla z půjčoven, logistiku a shánění personálu na debaras a mytí. Tohle je jedna z částí svatby, kterou určitě nedoporučujem dělat nikomu vlastními silami. Fakt je to organizačně těžké a trvá to věky.
  • ÚKLIDOVÁ ČETA
    • Uff, není nic horšího než si po svatebním dni sami druhý den uklízet. Věřte nám, obě jsme to s Marťou zažily a teda byla to dřina. A hlavně to bylo strašně zbytečný! Co jsme tím zjistily je to, jak důležité je ten druhý den jen vegetit a doprožít s vašimi blízkými. Za ty peníze, to vůbec nestojí – ideálně poproste kamarády vašich kamarádů (třeba nějaké středoškoláky, kteří budou rádi za každou kačku 🙂 ..věřte nám, tahle investice stojí za to!

Svatba doma a její pro a proti

Uspořádat svatbu v domácím prostředí je sice organizačně náročné, ale s pomocí (profesionálů nebo rodiny a  blízkých) se to dá zvládnout. Jestli si nejste jistí, zda je to u vás doma wedding friendly, pozvěte si na konzultaci profíky. Ať Vám řeknou, co je v pořádku a co je třeba ještě trochu potunit nebo jak to prakticky provést 🙂 

Tady jsme daly do kupy maličký výčet pro a proti:

Svatba Markétky s Fíďou

Na svatbě Márkétky a Fídi jsme si prošli covidovým přesunem z listopadu na dobu neurčitou, bouřkou a ohromnými kroupy, výpadky elektřiny a stejně to byla ta nejlepší svatba! Jak v přípravách, tak v samotný den. Ušli jsme spolu dlouhou cestu a hodně jsme se u ní nasmáli! 

Říkáme to hodně často, ale ten den bude vždycky takový, jak se na něj nastavíte. Na každé svatbě se něco pokazí a je jen na vás, jestli se tím necháte rozhodit, nebo si řeknete, že tenhle den prostě stojí za žít, bavit se a nic neřešit 😉

U svatby doma to platí dvojnásob 😉

Markétko a Fíďo, děkujeme! Myslíme na Vás a stýská se nám. Fakt že jo! 😉

Vaše Lucka a Marti

 

Foto a video: Teru MenclováPerky Pug Films

You might also be interested in