Svatba na horách

Pod slovem svatba si v první řadě mnoho lidí představí pompézní květiny, stovky hostů, obří dorty a zábavu až do ranních hodin. Takovou představu může mít sice mnoho lidí, ale určitě ne všichni. Máme tu i páry, kteří si rádi užívají přírodu, klid a jen ty nejbližší členy rodiny a své známé. A právě pro ty je tento článek Svatba na horách!

Taková představa se v podstatě dá uskutečnit téměř všude, nepotřebujete na to totiž tolik prostředků, nervů  a hlavně hostů. Ve velké většině se tyto intimní a osobní okamžiky odehrávají na horách. Z pravidla jsou tyto svatby menší – alespoň ve WF – páč snoubenci milují ty výhledy a klid. A my jsme toho obrovské fanynky!!! 🤎

Svatební agentura Praha - Terka a Marek

Zachycení vzpomínek ze svatby na horách

To, co mnoho lidí na svatbě. na horách uchvátí, jsou výhledy. A ono se není čemu divit. Snoubenci tedy často na své svatbě využívají kameramany a to i s drony, aby záběry opravdu stály za to. A věřte nám, že zrovna na tomhle se vyplatí nešetřit. Video a fotky, to je něco, co Vám zůstane jako jediné po osobních vzpomínkách, které mohou být časem zkreslené a vyprchávat. Doporučujeme tedy fotografa a kameramana vybírat opravdu pečlivě. Někoho, komu horské prostředí sedne stejně dobře jako Vám a sednete si také na lidské úrovni.

Když už se tedy pustíte do plánování skromné svatby na horách, a to ať už sami nebo s pomocí svatební koordinátorky, uvědomte si, že ušetříte mnoho financí na rautu pro hosty nebo na pronájmu lokace. Tyto položky totiž mnohdy tvoří největší procento veškerých výdajů. Tyto penízky proto vložte do hmotných vzpomínek jako jsou fotky a video, věřte nám!!

Co se na takové svatbě na horách může dít?

V případě svateb na horách nemusí být nevěsta ani tak úplně fanynka velkých svatebních šatů. Většinou se totiž nebudete chtít škrábat po kamenech v lodičkách Jimmy Choo, ale proti gustu… 😅 Chceme tím říct, že se určitě nemusíte držet nejrůznějších tradic. Dělejte především to, co chcete, co se Vám líbí a co máte rádi! 🤎

TRADICE

Všechny svatební tradice, které můžete přeskočit.

Krásným svatebním horským dresscodem jsou tedy jakékoliv Vaše oblíbené šaty, boty, cokoliv. A nemusíte být vlastně ani v bílé. V dnešní době se opravdu fantazii meze nekladou a pokud se chcete vzít na vrcholu Pradědu v pohorkách a lezeckých popruzích, proč ne. Určitě to bude mít své nenahraditelné kouzlo. 

Skromné tyto horské svatby bývají i v počtu zúčastněných. Často jsou na místě pouze svědci, rodiče a třeba i koordinátorka. Tedy hosté se na našich horských svatbách většinou pohybují do deseti osob. Ale zažily jsme i svatby na horách v plném počtu svatebních hostů a tím teď myslím kolem 70ti hostů a bylo to taky fantastické! Jednoduše, pozvěte si koho chcete, klidně jen ty nejbližší, klidně jen svědky. Užijte si to podle sebe. 🤎

Dodavatelé bývají často také velmi skromní. Již jsme zmínili fotografa a kameramana, kteří Váš den D zvěční. Ptáte se co takový oddávající? Ti často bývají velmi benevolentní co se místa obřadu týče – najděte si ovšem nejlépe někoho místního. My doporučujeme faráře. A pokud si společně sednete i lidsky, nebude ani s místem obřadu „mimo tabulky“ vůbec žádný problém. Takže výšlap na obřad třeba na nějakou Vaši oblíbenou horu – no problemo!

Jednu naši svatbu jsme z pohledu oddávajícího vyřešili opravdu zajímavě, což si můžete přečíst v dalším odstavci. 

"Jednu horskou a velmi skromnou svatbu jsme si zorganizovaly i koncem května roku 2023. Jely jsme jen ve dvou koordinátorkách až do Jeseníku a na fotky z této svatby se můžete jen a jen těšit."🤎"
Lucie Říčařová - Kontakt - Svatební agentura Wedding Factory
Lucka

Intimita...aneb. Jak se Marťa stala oddávající

Každá svatba je jedinečná. Ta v Krušných horách ale byla ještě o něco jedinečnější. Proč?

Celé to naplánoval náš kamarád- fotograf Honza Dikovský, který s námi čas od času vymýšlí různé svatební kulišárny.

„Ahoj Marti, co děláš 1.7.?“ Zeptal se mě.

„Emmm, asi zatím nic.“

„Výborně, tak zařídíte svatbu v Krušných horách, jo? Bude se vám to moc líbit.“ oznámil mi Honza spiklenecky. 

A takhle jednoduše to celé začalo. O pár dní později jsme se sešly se snoubenci a poslechly jsme si celou jejich představu – vlastně nechtěli nic přehnaně svatebního, nic romantického, žádné tradice a chtěli se vzít na hřebenu Krušných hor. Takový byl plán.

Určitě tušíte, že celé přípravy byly jedna velká jízda, s každou další schůzkou a s každým dalším telefonátem přicházely další změny, úpravy a novinky, které nás ale strašně bavily.  Tedy až do chvíle, kdy jsme seděli nad sklenicí limonády 2 týdny před svatbou a vyjasňovali jsme si poslední detaily:

„Jéé, a víš, kdo nás bude oddávat? TY!“

„COŽE?!“

„No, oba jsme se shodli na tom, že jsme si od začátku říkali, že na svatbě nechceme nikoho cizího. A ty jsi stejně naladěná, stejně ulítlá a rozumíš nám, tak je to jasný.“

„No ale já…“

A než jsem to stihla dopovědět, vložil se do toho ženich: „Jo a to není otázka“ 😅

Takhle jednoduché bylo stát se oddávající. Protože vždy snoubencům říkáme, že máme rádi výzvy a nic není nemožné – tihle dva moc dobře věděli, jak to použít proti nám 😊 Každopádně to byla ta největší čest, kterou mi kdy kdo svěřil a napsat jim svatební řeč pro mě byl 100x těžší úkol, než naplánovat celou svatbu.

Svatba od A do Z - Dáda a Tom

Ideální místo pro svatbu na horách

No a co po obřadu? Přece cokoliv… zarezervujte si například na noc někde malou chatu, ať už od známých či neznámých, kde společně s nejbližšími oslavíte svou lásku. S nějakou tou lahvinkou či s kafíčkem. Nebo si třeba zarezervujte jen horskou restauraci s krásným výhledem, kde završíte Váš den lásky s dobrým jídlem a svou rodinou. 

Taková místa, která rády na horách navštívíme, jsou například Krušné hory, Jeseníky, Jizerské hory nebo klidně Brdy. A co se týče lokací, tak například Ranč na Valech, Krásná Samota nebo Silverstone Living jsou naše horské topovky. Tady už tu svatbu ale můžete udělat se vším všudy, od příprav, přes obřad, po hostinu a párty pro větší počet osob. 😊

"Co Vám tak na závěr ještě můžeme shrnout a apelovat na Vás - nešetřete na kameramanovi! Ať už si totiž vyberete místo v jakýchkoliv horách, s jakýmkoliv výběrem šatů, nebo s jakýmkoliv počtem hostů, Vaše svatební video bude epické!"
Svatební koordinátorky praha Lucka Marta
Marťa & Lucka

A tady od nás máte ještě trochu horské inspirace

Mohlo by Vás dále zajímat