Co dělat, když na svatbě prší

Přípravy vrcholí, hladina stresu a nadšení stoupá, váš velký den se blíží, ale počasí si prostě řeklo ne. Je to tak, žijeme ve středo-evropských podnebných podmínkách. A riziko deště je tu neustále, ať už si svůj svatební den naplánujeme na jaře, v létě a nebo na podzim. 

Sezóna 2022 toho byla důkazem! Nám zapršelo snad na každé druhé svatbě. Někdy to byl jen rychlý letní deštík, jindy pořádný slejvák. Zažily jsme dokonce i záplavy a proudy vody valící se pod nohama všem hostům. 

I přes to všechny tyhle svatby, dokonce i ty nejupršenější, proběhly na jedničku. Všichni se nadšeně chechtali, bavili se, nebo dokonce tančili v loužích.  

Víme, že málokdo si představí dokonalou svatbu s mokrýma botama, ale jde to! A my se s vámi dneska podělíme o pár tipů, co dělat, když na svatbě prší, a jak se z toho nezbláznit. 🙂

Svatební agentura Praha - Liv a Vuk

Svatební rada č.1 - NEPANIKAŘTE

Nepanikařit je za nás nejdůležitější bod ze všech! Počasí se holt rozhodlo takhle a nikdo už to neovlivní, takže nemá cenu se z toho ještě stresovat a kazit si tak náladu. Je jasný, že se asi málokdo bude radovat, že má během obřadu průtrž mračen, ale i přes to si to můžete poradně užít. Přeci jen, svatba je hlavně o vás, vašich pocitech a vašich blízkých a s těmi pravými lidmi je úplně jedno, kde budete a jaké bude zrovna počasí. Takže nádech-výdech, dejte si panáka a řekněte si, že tohle je váš den a nic a nikdo vám ho nezkazí! 

To naprosto perfektně zvládli Liv s Vukem, kteří měli svatbu v srpnu ve Vile K10 na Vinohradech a během jejich svatby byly v okolí doslova záplavy. Proudy vody se valily z nebe na zem a dále tekly do kanálů a na trávník, kde se ale nestíhaly vsakovat. I tak z Liv a Vuka vyzařovala skvělá pozitivní energie a úsměv na tváři byl všudypřítomný. Ne nadarmo se říká, že prší štěstí, protože na téhle svatbě si ho nahrabali na zbytek života. Za to by si podle nás zasloužili medaile a mohli by ostatní školit, jak zvládat podobné situace 🙂 

Svatební rada č.2 - Deštníky

To je asi logické a každého by to napadlo. 🙂 Ale je opravdu fajn připravit si dostatek deštníků dopředu. Dokonce i když má být podle předpovědi hezky! Navíc je můžete i sladit do celkového designu svatby a například obřad s deštíky pak vypadá naprosto božsky a dostane své kouzlo. Nespoléhejte se, že si všichni hosté přinesou vlastní a buďte radši dopředu dostatečně zásobeni. Mějte ideálně pro každý pár alespoň jeden deštník vždycky!

Na svatbě Liv a Vuka se při přesunu z vily (hostina) do stanu (obřad) muselo projít pod širým nebem asi třicet metrů. Díky silnému lijáku nastal problém s neodtékajícími kanály a vytvořily se louže hluboké několik centimetrů. Takže pak ani nebylo možné z vily do stanu projít “suchou nohou’’. 🙂 S tím jsme si poradily tak, že jsme vytvořily provizorní můstek z dřevěných palet, po kterém poté hosté bez problému přešli. 🙂 To už je ale opravdu extrém a pravděpodobně se vám to na stavbě jen tak nestane, ale člověk nikdy neví. 😀

Svatební rada č.3 - Připravte si plán B

Někdy je prostě situace taková, že ji ani deštníky nezachrání a musí se tedy vymyslet jiný plán. Opravdu od začátku vždycky, vždycky, vždycky plánujte vždy obě varianty svatby – s ideálním počasím a s tím, které může přijít v nejhorším případě. 

My jsme si třeba na svatbě Liv a Vuka do poslední chvíle snažily splnit přání mít obřad venku, ale pár dní před svatbou předpověď byla neúprosná, a tak jsme v týdnu před svatbou musely rozšířit venkovní stan, upravit layout a schovat celý obřad. A ještě, že jsme tak udělaly! Jinak by se obřad asi opravdu musel konat uvnitř ve vile v malé chodbičce. 

Svatební rada č.4 - Sledujte radar a mějte do poslední chvíle vše přikryté

Na našich svatbách vždy máme člena týmu, který sleduje aktuální stav počasí i radar a vidí každý mrak, který se blíží. Pokud přichází nějaké mračno, máme dostatek plachet, abychom vše schovaly nebo rychle přendáme věci někam dovnitř. Déšť se přežene, my vrátíme vše na své místo a můžeme pokračovat dál. Doporučujeme si na takovou „radarovou službu“ nominovat třeba některou z družiček.

Pokud nám prší během příprav, buď se musíme rozhodnout hned ráno, kde bude probíhat obřad a kterou variantu rozvržení prostor zvolíme. Nebo přichází druhá variantu, kterou ale opravdu praktikujte pouze pokud máte armádu pomocníků. Připravujeme si dekorace ve vnitřních prostorách a na poslední chvíli je rozmísťujme, pokud se do té doby má počasí umoudřit. To ale není bohužel možné vždycky.

Svatební agentura Praha - Liv a Vuk

Svatební rada č.5 - Vhodné oblečení a něco na převlečení

Pokud vás podle předpovědi čeká takováto upršená svatba, upozorněte dopředu své hosty, aby přišli vhodně oblečeni. Na vysokých podpatcích se nikdo mokrou trávou totiž asi brodit nechce. Určitě také není od věci vzít si s sebou outfit (a hlavně boty) na převlečení pro případ, že byste se zmáčeli, nebo se stala nějaká jiná nehoda. 🙂 V suchu a pohodlném oblečení se určitě budete cítit mnohem pohodlněji. 

V neposlední řadě doporučujeme vzít s sebou na upršenou svatbu určitě fén a napařovačku – oboje se bude hodit nejen na případnou záchranu šatů nevěsty, ale třeba i hostům.

Svatební rada č.6 - Vezměte si někoho na pomoc

Ve váš svatební den není prostor ani nálada řešit podobné fuck-upy. Pokud na svatbě budete mít člověka, nebo třeba tým lidí, který bude na takové situace připravený a bude přesně vědět, co má dělat, ušetříte si spoustu nervů.  Tím ale určitě nemyslíme jen svatební agenturu, ale celý produkční tým! Vybírejte si pečlivě všechny svoje dodavatele – soustřeďte se nejen na to, jak dělají svojí práci, ale jestli si také sedíte lidsky. Vybírejte si kolem sebe lidi, kteří vám svatbu udělají krásnou i v nedokonalých podmínkách a nebudou vás zbytečně stresovat!

Na svatbě Liv a Vuka nás situace s počasím taky zaskočila, ale byl nás tam celý tým, který se podobných situací nebojí, a tak se všechno zvládlo s grácii – nebýt cateringu nebo třeba personálu z lokace, určitě bychom nezvládli sami přestavět během obřadu celý prostor tak, aby mohla svatba dál plynout. Vše bylo původně plánované jako garden party s nedostatečnou indoor variantou.

Takže naše moudro na závěr – když se z toho nenecháte vydeptat, i déšť může být na svatbě skvělej! Myslíme si, že Liv s Vukem by si ani jinou svatbu než takovou, jaká byla ta jejich, nepřáli, protože tančit v loužích nebo přeskakovat paletovej most, je prostě vzpomínka na zbytek života. 🙂

Svatební agentura Praha - Liv a Vuk

Pokud se do podobné situace na vaší svatbě, nebo třeba i na jiné akci, dostanete, neházejte flintu do žita a vyždímejte z toho i tak maximum. A kdo ví, třeba vám zrovna kapky deště přinesou i spoustu kapek štěstí a lásky.

Foto: Puf Creatif

You might also be interested in